Firmy si za nové pracovníky připlatí. Náborové příspěvky a benefity rostou

Události: Firmy si připlatí za nové pracovníky (zdroj: ČT24)

Sehnat nové zaměstnance je podle firem těžké. Poradenská společnost PwC spočítala, že přilákat potřebné profese teď stojí podniky o čtvrtinu víc než loni. Stále častěji využívají i náborové příspěvky. Nejčastěji se pohybují od deseti do 150 tisíc korun.

V Kraji Vysočina aktuálně chybí na 140 policistů, v každém obvodě dvacet. Do policejní služby nově vstoupil i Jakub Nerad. Pokud v nové práci vydrží, dostane navíc 75 tisíc korun. „Je náborový příspěvek motivace? Ano, je to částečně motivace,“ popsal.

Náborové příspěvky policistů se přitom v jednotlivých krajích liší. „Jsou rozděleny do různých kategorií. Nejnižší kategorie je 75 tisíc korun, nejvyšší 150 tisíc korun,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Nové zaměstnance ale potřebují i jinde. Česká pošta shání posily na doručování zásilek a balíků nebo do poštovní třídírny. „Je to často rozhodujícím faktorem, proč potřebného zaměstnance získáme. Nejčastěji jsou od deseti do patnácti tisíc korun,“ přiblížil mluvčí Matyáš Vitík.

Náborový příspěvek často přesahuje sto tisíc korun

Podle odborníků se nabídka náborových příspěvků mění. „Dříve se využívaly hlavně u níže kvalifikovaných pozic, ale nyní je vídáme už i u IT pozic,“ uvedla Hana Farská ze společnosti PwC.

Náklady na přilákání zaměstnance tak firmám rostou. Nejde jen o náborové příspěvky – víc peněz dávají firmy personálním agenturám či zaměstnancům, kteří doporučí známého.

Větší rozpočet vyčleňují i na uspořádání náborových dnů, jako například na pražském letišti. Mezi 350 zájemci hledají hlavně brigádníky a pracovníky pro zkrácené úvazky na léto. Zaměstnanci, kteří nastoupí natrvalo, se pak mohou po několikaleté pauze těšit na víc peněz.

„V loňském roce jsme mimořádně zavedli zpátky třináctou mzdu, která je ve výši 110 procent. Polovinu třinácté mzdy garantujeme,“ uvedl Pavel Východský z Letiště Praha. Druhou polovinu, respektive 60 procent, pak letiště vyplatí v případě, že se bude leteckému provozu opět dařit.