Evropa s Českem zaspala, budování obranného průmyslu bylo dlouho nechtěné, řekl Metnar

Interview ČT24: Lubomír Metnar o podpoře Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Evropská unie společně s Českem ohledně budování obranného průmyslu zaspala, v tuzemsku to bylo dlouhodobě vnímáno jako něco, co nechceme, řekl v Interview ČT24 šéf sněmovního obranného výboru Lubomír Metnar (za ANO). Podle něho se z hlediska budování zbrojního průmyslu bude muset změnit například zacházení bank se zbrojařskými firmami, jelikož do nich v minulosti nebyly ochotny investovat nebo jim poskytovat půjčky.

„Ten průmysl byl dlouhé roky hodnocen jako něco, co nechceme. Banky k tomu měly svůj sofistikovaný přístup. Nebyly ochotny poskytovat půjčky zbrojařským firmám, ale ani do nich investovat. I toto se bude muset změnit, jestliže chceme navýšit zbrojní průmysl,“ popsal Metnar s tím, že resort obrany dříve po desetiletí nedokázal dostatečně nakupovat či obměňovat vojenské zásoby.

Česká republika svůj zbrojní průmysl podle něho dokáže navýšit, jelikož může čerpat z historických zkušeností. „Patřili jsme ke špičkám a máme historické zkušenosti s výrobou zbraní. Myslím si, že tento segment jsme schopni posunout,“ prohlásil někdejší ministr obrany.

Tato otázka totiž vyvstává i v situaci, kdy německý ministr obrany Boris Pistorius prohlásil, že se Evropské unii nepodaří splnit plán dodat Ukrajině bránící se ruské agresi do března příštího roku jeden milion kusů dělostřelecké munice. Ale Pistorius zdůraznil, že členské státy EU se i nadále snaží spolupracovat s průmyslem, aby byla výroba munice navýšena. 

Metnar v pořadu podotkl, že Česko toho z hlediska podpory Ukrajině neudělalo málo, a to mimo jiné proto, že patřilo k prvním podporovatelům bránící se země. Praha podle něj poskytla Kyjevu mimo jiné zdravotní materiál, munici, bojové vrtulníky, tanky, ale také granátomety či ruční zbraně. 

„Také náš obranný průmysl poměrně významně pomohl a pomáhá dodnes a dodává tu techniku,“ řekl. Co se týče Evropy, to se řeší poměrně dlouho a hledají se možnosti, jak pomoc zvýšit, dodal.

Jestli je čas jednat o příměří, záleží na Kyjevu, řekl Metnar

Řešení otázky, zda nastal čas k jednání o příměří s Ruskem, podle něho závisí na Kyjevu. „Také my bychom si měli říci, jak dál, a začít o tom diskutovat v rámci EU, protože se Ukrajinu snažíme podporovat a nechceme, aby stále docházelo k úmrtím a zraněním na východě země,“ podotkl Metnar. Možná by to podle něj byla ta naděje, že by někdo viděl pomyslné světlo na konci tunelu, že jednou konflikt skončit musí.

Partnera na ruské straně, se kterým by se dalo jednat, nicméně podle svých slov v současné době nevidí. Konflikt na Ukrajině uvázl na mrtvém bodě a bude potřeba ho diplomaticky oživit, uvedl Metnar.

Dodal, že je také nutné, aby Česká republika měla diplomatické zastoupení v Moskvě. „Když to vezmeme z historie, tak ta zastoupení ve válečných konfliktech tam byla. Abychom věděli a mohli odhadnout, kdy přijde ten čas, nebo alespoň nějaký náznak toho jednání,“ doplnil Metnar.