Ekologové oznámili největší znečišťovatele životního prostředí

Události: Žebříček znečišťovatelů podle ekologů (zdroj: ČT24)

Za největší znečišťovatele loňského roku označily ekologické organizace Arnika, Hnutí Duha a Greenpeace uhelné elektrárny. Kromě emisí skleníkových plynů podle ekologů vypouštějí do životního prostředí i toxické kovy včetně rtuti. Nejvýznamnějším znečišťovatelem je podle nich elektrárna Chvaletice, na prvních místech ale nadále zůstává i Spolana Neratovice a elektrárna Počerady. Ekologové představili žebříčky, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ).

Emise nebezpečných látek v Česku podle ekologických organizací meziročně mírně klesly, jsou ale vyšší než v roce 2020. Mezi největší znečišťovatele patří podle ekologů hlavně provozy z Ústeckého, Pardubického, Středočeského a Moravskoslezského kraje.

Uhelné elektrárny a teplárny jsou podle organizací ekologů největšími zdroji úniku rtuti do ovzduší, obsadily prvních devět míst žebříčku. Na prvním místě je elektrárna Chvaletice společnosti Sev.En Energy, která v porovnání s předchozím rokem vypustila o 70 procent více rtuti. Na druhém místě se umístila elektrárna Počerady stejné společnosti. Elektrárna Chvaletice je první i v žebříčku toxických těžkých kovů. Meziročně zvýšila emise arsenu o téměř 3,5 tuny, tedy o více, než ho vypustila do ovzduší v předchozím roce, kdy to bylo 2,1 tuny. V emisích rakovinotvorných látek je elektrárna na třetím místě.

Emise skleníkových plynů

Elektrárna Počerady je podle žebříčků největším zdrojem emisí skleníkových plynů, na druhém místě se umístila elektrárna Chvaletice. Počerady zvýšily meziročně emise skleníkových plynů o přibližně 700 tisíc tun, Chvatelice o zhruba 1,1 milionu tun. Celkově množství ohlášených skleníkových plynů do IRZ mírně pokleslo.

„Snížení emisí skleníkových plynů je bohužel v Česku stále zanedbatelné. Nové zdroje čisté energie se téměř nestaví a stále zůstává v provozu celá flotila zastaralých uhelných elektráren, z nichž ty dvě největší Chvaletice a Počerady navýšily v minulém roce výrazným způsobem svou výrobu,“ řekl Lukáš Hrábek z Greenpeace.

Nejvíce rakovinotvorných látek podle ekologů vypustila do životního prostředí Spolana Neratovice. Vypuštěno z ní bylo meziročně téměř totožné množství trichlorethylenu a o něco nižší množství vinylchloridu než v předcházejícím roce. Spolana vede i žebříček mutagenních látek. Mluvčí Spolany Tomáš Rada uvedl, že společnost zdůrazňuje, že její výrobní procesy podléhají přísné kontrole a splňují veškeré normy a emisní limity. „Spolana je jediným výrobcem kaprolaktamu v České republice, což se vzhledem k charakteru používaných surovin a chemických látek logicky odráží na jejím postavení v daném žebříčku. Dlouhodobě snižujeme dopad výroby na okolní prostředí,“ doplnil Rada.

Za smutného skokana roku lze podle ekologů označit společnost Saint-Gobain Adfors v Litomyšli, která meziročně více než zšestinásobila množství vypouštěného formaldehydu do ovzduší. Saint-Gobain Adfors vyrábí stavební materiály, zaměřuje se na textilní technologie a technologie tužení.

Provozy ze zákona hlásí úniky a přenosy nebezpečných látek samy. Arnika sestavuje žebříčky devatenáct let a vychází z veřejně dostupných údajů v Integrovaném registru znečišťování, který vede ministerstvo životního prostředí.