Dohod o vině a trestu je stále víc. Pořád ale jen ve čtyřech procentech případů

Události: Dohoda o vině a trestu (zdroj: ČT24)

Rekordní počet obviněných se loni dohodl se státním zástupcem na vině a trestu. V úhrnu to jsou však stále necelá čtyři procenta všech případů. Možnost vyhnout se soudu uznáním viny, nahrazením škody a přijetím dalších sankcí zákon umožňuje u trestných činů s horní hranicí deseti let vězení. Poslanci teď projednávají rozšíření i na nejtěžší zločiny včetně vražd, jak to funguje třeba na Slovensku.

Počet navržených dohod o vině a trestu stoupá jen pomalu. A to přesto, že Nejvyšší státní zastupitelství i vrcholní soudci předloni přesvědčovali své kolegy po celé republice, aby alternativní řešení používali častěji. „Je to určitá ustálená praxe soudního rozhodování, kterou je třeba prolomit,“ říká mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Na požadavky špiček justice zareagovali poslanci napříč stranami. Ve sněmovně teď prosazují rozšíření možnosti dohody pro všechny obviněné.

„Nižší trest je jakoby vykoupený tím, že on přizná něco, co by třeba nikdy nebylo dostatečně objasněno,“ vysvětluje předkladatelka zákona a poslankyně Helena Válková (ANO). „Rozhodně se jim nedává žádná silná zbraň do ruky, naopak se jim dává možnost, jak to řízení urychlit,“ doplňuje ji kolega spolupředkladatel Dominik Feri (TOP 09).

Poslanci taky navrhují, aby bylo možné dohodu uzavřít i poté, co se kauza dostane k soudu. A aby státní zástupci už do obžaloby napsali návrh trestu. Od něj by se pak mohla odvíjet případná jednání o dohodě.

Návrhy na dohodu o vině a trestu
Zdroj: ČT24

Nyní může v Česku soud dohodu pouze schválit nebo odmítnout, zasahovat do ní nesmí. A státní zástupce ji může navrhovat jen u lehčích trestných činů. Loni ji třeba uzavřel muž, který se na internetu vydával za Editu Jasnovidku Novákovou. Nabízel čištění duše nebo věštění a přes sto žen mu poslalo celkem milion osm set tisíc.

Na Slovensku smí soud dohodu změnit. A to se stalo třeba v případě Zoltána Andruska. Ten byl prvním odsouzeným v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a taky tím, kdo policii přivedl k dalším obviněným.

Za zprostředkování objednávky vraždy mu hrozilo i doživotí. Se státním zástupcem se výměnou za spolupráci dohodl na desetiletém trestu. Soud mu ale vězení o pět let prodloužil. Soudkyně Pamela Záleská to odůvodnila ostře: „Obviněný Zoltán Andruskó zobchodoval lidský život, tedy prodal hodnotu, kterou trestní zákon vysoce chrání. Následně obviněný Zoltán Andruskó zobchodoval i trest.“