Dobrovolnictví se v Česku věnuje pětina lidí nad 15 let. Odvedli práci za miliardy

Události: Podpora dobrovolnictví (zdroj: ČT24)

Dobrovolnictví se v Česku věnuje 1,66 milionu lidí nad 15 let. V průměru odpracoval každý zdarma skoro dvě a půl hodiny týdně, zjistil Český statistický úřad. Za rok tak odvedli práci za víc než 47 miliard korun. Ministerstvo vnitra podle Víta Rakušana (STAN) připravuje koncepci na podporu dobrovolnictví s opatřeními do roku 2030.

Průzkum si nechalo vypracovat ministerstvo vnitra. Loni ho ve druhém pololetí provedl Český statistický úřad (ČSÚ) ve všech krajích při svém pravidelném zjišťování o pracovních silách. Ptal se na přínosnou činnost bez odměny. Nezapočítával pomoc v rodině, neplacené povinnosti ve škole a v práci či darování peněz. Odpovídali pak podrobněji lidé, kteří se v posledním roce věnovali dobrovolnictví aspoň hodinu.

Dobrovolnickou práci odvedlo devatenáct procent lidí nad patnáct let. Prospěšné činnosti bezplatně vykonávalo sedmnáct procent mužů a jednadvacet procent žen. Nejvíc zdarma za týden v průměru odpracovali mladí mezi patnácti a čtyřiadvaceti lety, a to celkem 3,75 hodiny. Dobrovolníci a dobrovolnice nad pětašedesát let se věnovali prospěšné bezplatné činnosti 2,43 hodin týdně.

Je to náročné, ale krásné

Petra Dětáková dřív učila angličtinu, teď pomáhá lidem s postižením, seniorům nebo pacientům v nemocnicích. „Tu zpětnou vazbu mám od nich, už jenom to, že přijdu do dveří, tak už volají: Ahoj Petro, jdeme ven! Tak to mě na tom baví,“ vysvětlila.

„Snažíme se i navyšovat kapacity ve službách samotných, takže dobrovolníci jsou pro nás velkou posilou permanentně,“ řekla manažerka komunikace a fundraisingu Diakonie Praha Karolína Šugarová.

Tereza Pohanková je účetní, třikrát týdně po práci ale trénuje děti. „Mě hrozně nabíjí ten úsměv těch dětí, když mají radost. Být dobrovolníkem je hrozně náročné, ale krásné,“ řekla.

Dobrovolníci odvádějí i vysoce kvalifikovanou práci

„Dobrovolnictví zdaleka není jenom o nějakých pomocných a nekvalifikovaných činnostech. Jsou tam činnosti, které jsou vysoce kvalifikované,“ uvedl Dalibor Holý z ČSÚ. Dobrovolníci tak odvádějí třeba práci technických pracovníků či specialistů.

Organizovaně dobrovolnicky pracovalo padesát sedm procent lidí, zbývajících třiačtyřicet procent se zapojilo samo bez koordinování s ostatními. Nejčastěji se zapojují do rozvoje komunity, sociálních služeb i péče o zvířata. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové lidé odvedli bezplatně práci za víc než čtyřicet sedm miliard korun.

Investice do dobrovolnictví se státu významně vrací

„To je obrovská částka, která by neměla zapadnout a měla by být i argumentem, proč potřebujeme podpořit financování organizací, které dobrovolníky sdružují, koordinují a které nemohou bez té základní podpory svou činnost rozvíjet,“ uvedla zmocněnkyně. Podotkla, že investice do dobrovolnictví se státu „významně vrací“. Dobrovolníci pomáhali řešit krize po tornádu na Moravě, při pandemii nebo během příchodu uprchlíků z Ukrajiny.

„Dobrovolnictví je fenoménem, které pomáhá rozvoji odolné společnosti, soudržné společnosti, společnosti, kde pomáhat je normální,“ poznamenal Rakušan. Ministerstvo vnitra připravuje podle něj první koncepci na podporu dobrovolnictví s opatřeními do roku 2030. Dokument, který bude schvalovat vláda, má čtyři části. Týkají se rozvoje infrastruktury, motivace, vzdělávání a propagace dobrovolnictví. Resort vyhlásil také druhý ročník ceny za dobrovolnictví pro jednotlivce i organizace.