Do polské Ratiboře přijela první česká pacientka s covidem. Transport druhého nemocného se odkládá

UDÁLOSTI: Do Polska dorazila v rámci mezinárodní pomoci první pacientka z ČR (zdroj: ČT24)

Z Orlickoústecké nemocnice odjela v úterý po deváté ráno sanitka, která do nemocnice v polské Ratiboři převezla českou pacientku s covidem-19. Cesta trvala dvě a půl hodiny, pacientku doprovázel i ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar. Převoz si vyžádala přeplněnost nemocnic v kraji související s pandemií koronaviru. Druhý pacient, u kterého se předpokládal převoz do Polska, zatím zůstává v pardubické nemocnici, jeho stav se totiž zhoršil

„Jedeme standardní sanitkou, která je nasazovaná na covidové pacienty. Je to posádka s lékařem, jedu osobně,“ uvedl ráno Paar. Vozidlo a posádka byly vypraveny navíc k běžně používaným sanitkám. Původně měl ženu přepravit vrtulník, o možné cestě se mluvilo už v pondělí.

Sanitka vyrazila po dálnici k Mohelnici na Šumpersku, poté pokračovala směrem na Ostravu. Do Ratiboře dojela kolem 11:30. „Pacientku jsem v sobotu ošetřoval, protože někdy v Ústí sloužím na oddělení ARO. Je na umělé plicní ventilaci,“ uvedl šéf pardubické záchranky. Podle orlickoústeckého náměstka pro léčebnou péči Vratislava Dědka dostala pacientka na cestu také „další medikamenty“.

Na konci cesty mohl Igor Paar konstatovat: „Během transportu nevznikly žádné komplikace dopravní ani zdravotní.“

Tlumočník s posádkou nejel. Lékařská zpráva je přeložena do polštiny, Paar věří, že se s polskými zdravotníky domluví. „Ty řeči jsou tak podobné, že to snad zvládneme. Kdyžtak použijeme mezinárodní dorozumívání,“ míní lékař.

Transport druhého pacienta zatím není možný

Další pacient s covidem, který byl už dříve vytipován k možnému převozu do ciziny, leží v pardubické nemocnici. Transport zatím neumožnilo zhoršení jeho zdravotního stavu. Převoz z Orlickoústecké nemocnice do zahraničí je prvním v Česku. 

Kapacity nemocnic v Pardubickém kraji jsou téměř vyčerpané, platí to zvláště pro zařízení v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Celkově bylo v pondělí s covidem-19 hospitalizováno v kraji 543 lidí, z toho 77 vyžadovalo intenzivní péči.

V sobotu bylo 465 těchto pacientů, z nich 72 v intenzivní péči. V nemocnicích od minulého pondělí vypomáhá 26 profesionálních hasičů. Dalších 12 vojáků vyslala osmého ledna do krajských zdravotnických zařízení armáda, nemocnice ji požádala o prodloužení mise.