Do ordinací se vracejí pacienti. Nemocnice plánují odložené operace

Události: Zdravotnictví se vrací do normálu (zdroj: ČT24)

Do čekáren praktických lékařů se začínají vracet pacienti. Na začátku nouzového stavu v Česku se doktoři potýkali s nedostatkem ochranných pomůcek a mluvili taky o zavírání praxí, podle údajů z dubnového průzkumu Sdružení praktických lékařů k tomu ale nakonec téměř nedocházelo. Na návrat k běžnému provozu se chystají i nemocnice.

Počet návštěv v mostecké ordinaci praktického lékaře Romana Housky klesl v dubnu asi na třetinu. „Na začátku epidemie, v prvních dvou třech týdnech, se pacienti vysloveně báli k lékaři chodit,“ uvedl. Teď už jich ale pomalu přibývá, jen bez předchozí domluvy lidé přijít nemůžou; všechny pacienty totiž objednávají na konkrétní čas, tak aby se mezi sebou nepotkávali.

Lékařům s pandemií koronaviru přibyly i nové povinnosti. Testují třeba část lidí, kterým končí karanténa. Chráněni u toho mají být speciálním oblekem, kterých je ale stále nedostatek. Ostatní vybavení ale podle lékařů už nechybí.

„Situace se výrazně zlepšila, je dostatek roušek, dostatek rukavic. Je stále menší dostatek respirátorů dvojkových, ale v současné době se již dají běžně na trhu získat,“ řekl praktický lékař z Mladé Vožice na Táborsku Miroslav Smažík.

Právě chybějící ochranné pomůcky přitom vedly na začátku epidemie k obavám, že část lékařů zavře ordinace. Podle dubnového průzkumu Sdružení praktických lékařů se to ale stalo jen v minimu případů.

„Pokoušíme se o restart našich praxí, uvolnit režim tak, aby se podobal tomu, na co jsou pacienti zvyklí normálně. Samozřejmě ale jsme ostražití, protože ta nemoc nezmizela,“ popsal předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Na každého pacienta tak musí lékaři při vyšetření nahlížet tak, jako by byl potenciálně nemocný.

Nemocnice objednávají pacienty

Provoz, který přerušila koronavirová krize, začínají obnovovat i nemocnice. Třeba pražský IKEM kvůli pandemii snížil objem péče, s výjimkou transplantací, na třetinu. Lidé, kterým byli odloženy zákroky, teď dostávají nové termíny.

Pacienti jednoho z největších zdravotnických zařízení v Česku, Nemocnice Na Bulovce, si třeba na běžné ortopedické nebo neakutní cévní operace počkají i několik měsíců. V případě kožních zákroků má ale nemocnice stále volné termíny.

S plným obnovením péče hlavně větší zařízení v nejbližších měsících přesto nepočítají. Část kapacity mají stále vyhrazenou pro pacienty s koronavirem. „V tuto chvíli jsme zhruba na šedesátiprocentním výkonu nemocnice a v následujících dvou týdnech bychom chtěli najet na osmdesátiprocentní výkon,“ řekl ředitel brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák.

Počet nemocnic s lůžky vyhrazenými pro infikované chce ministerstvo zdravotnictví postupně snižovat až na jedno zařízení na kraj. Většina zdravotníků z covidových oddělení by se tak mohla vrátit zpátky na svoje původní pracoviště, kde teď chybí. Kdy k tomu dojde, zatím není jasné.