Dítě bez tetanovky zůstává po ošetření praktikem u matky. Soud zrušil předběžné opatření

Události: Dítě bez očkování zůstává po ošetření praktikem u matky (zdroj: ČT24)

Okresní soud v Českém Krumlově zrušil předběžné opatření, podle kterého mělo být dítě zraněné koněm, které nemá očkování proti tetanu, předáno do péče nemocnice. Podle soudu je dítě nadále v ohrožení života a zdraví, ale matka s ním dochází na pravidelné kontroly k jinému lékaři. Rozhodnutí ještě není pravomocné, účastníci se proti němu mohou odvolat.

Matka nechala dceru vyšetřit u praktické lékařky. ČT poté sdělila, že podle lékařské zprávy je dítě „v dobrém celkovém stavu, při vědomí, nemá žádné neurologické příznaky“. 

Péčí u jiného lékaře, tím, že je dívka v dobrém stavu, i spoluprací matky s orgánem sociálně-právní ochrany dětí zdůvodnil soud zrušení předběžného opatření, které vydal v listopadu. Vstoupí-li v právní moc, mohlo by nové rozhodnutí ukončit spor, kvůli kterému matka dceru ukryla. Obávala se, že kdyby dítě skončilo v nemocnici, lékaři by je tam očkovali. O zrušení předběžného opatření požádala rodina.

I když soud zrušil předběžné opatření, varoval, že je dítě stále v ohrožení života. Odkázal na informace od českobudějovické nemocnice, podle které akutní zaléčení sice riziko tetanu oddálí, ale nemoc se i tak může po několika týdnech rozvinout.

Šikana vůči matce, zní od advokátky

Advokátka matky Zuzana Candigliota však zdůraznila, že případ neskončil. Soud totiž zahájil řízení o preventivních, výchovných a sankčních opatřeních, v němž se bude zabývat péčí rodičů o dívku. „Vedení tohoto řízení nelze vnímat jinak než jako šikanu vůči matce, která si dovolila nerespektovat předběžné opatření soudu, protože v případě ostatních desetitisíců rodičů neočkovaných dětí žádné takové řízení zahájováno není,“ řekla advokátka.

Mluvčí českokrumlovského soudu Jan Montag však upozornil, že preventivní, výchovná a sankční opatření soud automaticky nařizuje s předběžným opatřením. „Jde o to, aby se zjistilo, zda nedošlo k zanedbání péče. Nejedná se tedy o žádnou šikanu, je to běžný proces,“ poznamenal mluvčí.

Kůň způsobil dívce tržnou ránu na hlavě, kterou jí ošetřili v českobudějovické nemocnici. Doporučili očkování proti tetanu, které je v Česku povinné, ale dítě očkované nebylo. Matka vakcínu neakceptovala, přijala pro dítě pouze antibiotika a imunoglobulin. Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života. Poté ale nemocnice iniciovala vydání předběžného opatření.

Po vydání předběžného opatření o předání dítěte do péče nemocnice chtěla policie dceru matce odebrat. To však soud odmítl s ohledem na vyšetření u jiného lékaře.