Soudkyně odmítla odebrat dceru matce, která ji nenechala očkovat proti tetanu. Pomohlo vyšetření u lékařky

Události: Soud ve čtvrtek matce neodebral dceru, kterou po zranění odmítla nechat očkovat proti tetanu (zdroj: ČT24)

Policie ve čtvrtek chtěla odebrat z rodiny dceru, kterou matka po zranění odmítla nechat očkovat proti tetanu. Soudkyně to ale odmítla. Matce v tuto chvíli pomohlo vyšetření u praktické lékařky. O dalším osudu dívky ale bude justice ještě rozhodovat. Stále platí předběžné opatření, že má být svěřena do péče nemocnice v Českých Budějovicích.

Patnáct dnů poté, co desetiletou dceru Silvie Gogolicynové poranil kůň na hlavě a kdy ona odmítla, aby byla dívka očkovaná proti tetanu, má matka v ruce lékařskou zprávu o aktuálním zdravotním stavu dítěte.

„Je tam napsáno, že je v dobrém celkovém stavu, při vědomí, nemá žádné neurologické příznaky,“ čte Silvie Gogolicynová z lékařské zprávy.

„Dítě jsem vyšetřila, tohoto času je úplně v pořádku, ale já se k tomu nechci vyjadřovat,“ uvedla praktická lékařka Jana Junková z Českých Budějovic. Dále případ nechtěla komentovat.

Policisté chtěli dceru matce odebrat, soudkyně to ale zastavila

K návštěvě lékaře se matka rozhodla poté, co v úterý soud potvrdil, že má být dcera předána do péče nemocnice v Českých Budějovicích. „Nechci jet do nemocnice na kontrolu, určitě ne do budějovické,“ říká Gogolicynová.

Jen pár minut poté, co si matka lékařskou zprávu převzala, ji zastavila běžná policejní kontrola. Protože po dívce policisté stále pátrají, chtěli ji matce odebrat. To ale zastavila soudkyně, kterou hlídka kontaktovala.

„Vyhodnotila, že si vzhledem k podanému návrhu na zrušení předběžného opatření počká na tuto lékařskou zprávu a má proběhnout mediátorské řízení mezi orgánem sociálně právní ochrany dítěte a matkou dítěte,“ informoval místopředseda Okresního soudu v Českém Krumlově Jan Montag.

Tímto krokem se zatím pozastavila snaha soudu a policie dceru odebrat. Případem se zabývá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) i dotčená ministerstva.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí s Orgánem sociálně-právní ochrany dětí a krajským úřadem konzultuje aktuální situaci nezletilé dívky, především s cílem zamezit další eskalaci problému,“ uvedla k tomu Jaroslava Sladká z tiskového oddělení resortu práce a sociálních věcí.

„Lze potvrdit, že vládní zmocněnkyně, profesorka Válková, hovořila se zástupcem ministerstva zdravotnictví k tomuto tématu telefonicky a informovala o svém ‚šetření',“ uvedla tisková mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová.

„Tam je vysoká, tuším že devadesátiprocentní nebo i větší smrtelnost a stačí prý malinká ranka… Tohle měl někdo vysvětlit těm rodičům,“ komentovala případ již dříve poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Válková.

Rodina podala k okresnímu soudu žádost na zrušení předběžného opatření. V pátek pošle také stížnost k Ústavnímu soudu.