Dětská psychiatrie přes videochat měla ulehčit lékařům. V praxi se s ní pacienti zatím setkají málo

Jen jednotky případů. Tak zatím vypadá léčba psychicky nemocných dětí přes internet. Službu, od které si ministerstvo zdravotnictví slibovalo odlehčení přetížené psychiatrické péče, zatím může v Česku provozovat jen čtvrtina registrovaných dětských psychiatrů. Ukazují to data, která ČT získala od tuzemských pojišťoven. Těm zatím tito lékaři vykázali jen jednotky ošetření. Pojišťovny mohou od začátku roku službu proplatit pouze těm lékařům, kteří absolvovali speciální kurz. Jeho jediný provozovatel, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, doposud uspořádal pouze jeden termín.

Psychiatrička Šárka Bínová využívá možnosti léčit pacienty on-line zhruba čtyřikrát týdně. Většinou se s nimi takto spojí v období mezi dvěma osobními schůzkami. Jak sama říká, často potřebují jen předepsat recept, někdy je ale třeba reagovat rychle a vyřešit i akutní problémy.

„Například kontrola pacienta je v průměru po dvou až třech měsících, u kompenzovanějších stavů i déle. Pokud se ale v mezidobí objeví zhoršení stavu, nutnost úpravy medikace či jiný akutní problém, může se rodina ve zvoleném termínu se mnou zkontaktovat a proběhne videokonzultace,“ popsala Bínová, která současně působí i jako místopředsedkyně Asociace dětské a dorostové psychiatrie (ADDP). Kromě zmíněného si podle ní novou službu pochvalují rodiče i v době, kdy dítě onemocní a nemůže přijít do ordinace.

Léčbu dětí přes on-line hovor proplácí od začátku letošního roku pojišťovny. Podle odborníků z řad dětských psychiatrů a ministerstva zdravotnictví má služba zpřístupnit psychiatrickou pomoc většímu počtu malých pacientů, a ulevit tak kriticky přetížené dětské psychiatrii. Zatím se ale její využití naplno nerozjelo a je otázka, zda se v rozsahu, jaký původně resort zdravotnictví avizoval, rozběhne.

„Nasmlouvaný výkon má devatenáct poskytovatelů zdravotních služeb,“ uvedla Jana Sixtová z tiskového oddělení největší tuzemské pojišťovny VZP. Podobnou situaci hlásí i ostatní pojišťovny. „Výkon má nasmlouváno celkem sedmnáct poskytovatelů na celkem dvaceti pracovištích. Aktuálně však není často vykazován,“ poznamenala pro ČT mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky Jana Schillerová.

Zatím jediný termín kurzu

Léčit psychicky nemocné děti přes internet není jen tak. Pokud se psychiatr rozhodne službu poskytovat, musí absolvovat speciální kurz, který pořádá Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Teprve poté může uzavřít smlouvu s pojišťovnou. Podle dat České lékařské komory je v České republice evidováno celkem 187 dětských a dorostových psychiatrů.

Kurz ale zatím absolvovalo jen 46 z nich. Ti se zúčastnili jeho prvního a dosud jediného realizovaného termínu, který se pořádal na podzim roku 2023. Nejbližší termín, na kdy se mohou dětští psychiatři znovu hlásit, je letos v září. Řada lékařů přitom má o službu zájem.

„Pro poskytování služby je potřeba absolvovat kurz na IPVZ. Tento byl vypsán pouze jeden, kterého jsem se v daném termínu nemohla zúčastnit. Po urgencích byl vypsán další na konec září 2024, na který jsem přihlášena a budu následně distanční kontakt využívat,“ sdělila psychiatrička Dana Skřontová.

„S Asociací dětské a dorostové psychiatrie bylo předem domluveno, že další termín kurzu bude vypsán až dle případného zájmu ze strany cílové skupiny. Pokud jde o konkrétní kurz Distanční kontakt v pedopsychiatrii, tak ve vypsaném termínu ještě nejsou zcela naplněné kapacity ze strany zájemců o kurz, což lze mimo jiné přičíst i právě probíhajícímu období dovolených a také tomu, že část lékařů tento kurz absolvovala předběžně již na podzim 2023,“ vysvětlil mluvčí IPVZ Jan Brodský.

Ne každý dětský psychiatr se ale pro telemedicínu rozhodne. Zatímco někteří dávají přednost osobnímu kontaktu s pacientem, jiní o novince letošního roku dosud neví. „Tento úkon nevyužívám, protože jsem nevěděla, že ho pojišťovny proplácí. Potřebný kurz jsem neabsolvovala, ale měla bych o něj zájem. Velmi by mi to ulehčilo. Hlavně v případě akutních zhoršení jako třeba pokus o sebevraždu je prakticky nenahraditelný,“ popsala psychiatrička Milada Radosová.

Potřebujeme podporu, říkají psychiatři

Ministerstvo zdravotnictví nízké využívání telemedicíny zatím nevidí jako problém. „Obecně lze konstatovat, že nízké využití nového výkonu v prvních měsících je poměrně běžné. Na možnost nové formy je nutné si zvyknout jak ze strany lékařů, tak ze strany pacientů,“ tvrdí mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

O možnosti využití distančního kontaktu v dětské psychiatrii se zasadila ADDP. „Bohužel se však dostáváme do situace, kdy tyto námi vydobyté změny jsou vnímány jako to hlavní, co má oboru pomoci. Tak to ale není, bez adekvátní podpory ze strany ministerstva zdravotnictví – a té se nám dlouhodobě nedostává – se ze současné kolapsové situace nedostaneme,“ podotkl primář dětského oddělení v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod a předseda ADDP Tomáš Havelka.

Distanční kontakt psychiatra s dětským pacientem je nově zařazen do úhradové vyhlášky od začátku roku 2024. Je na samotném ošetřujícím lékaři, zda se rozhodne distanční kontakt využít. Jediné omezení spočívá v tom, že se nesmí jednat o první prohlídku pacienta. Služba může sloužit například ke konzultacím o náhlém zhoršení zdravotního stavu pacienta, účinku medikace nebo při akutní krizové intervenci.