„Musíte hledat dál.“ V Česku je čím dál těžší sehnat dětského psychiatra

168 hodin: Psychiatrická péče pro děti kolabuje (zdroj: ČT24)

V Česku chybějí psychiatři a zároveň narůstá počet dětí s duševními problémy, které potřebují pomoc. Rodiče obvolávají ordinace, ale nedostanou termín návštěvy, mnozí psychiatři často dětské pacienty neberou ani na čekací listiny. Spolehnout se rodiče musejí na známosti či placení vysokých sum za privátní praxe. Tématu se věnoval pořad 168 hodin.

Dvanáctileté dceři paní Soni se vrstevníci začali posmívat kvůli vzhledu, do toho nastala pandemie, distanční výuka a izolace doma. Přišly úzkosti a deprese, dcera nemohla spát ani jíst. Soňa jí našla terapeuta, stavy se však zhoršily a terapeut poslal dívku na psychiatrii.

„Když jsem začala shánět psychiatra, nějaký volný termín, zjistila jsem, že je to nadlidský výkon,“ okomentovala Soňa. Začala obvolávat pražské dětské psychiatrické ambulance, nesehnala ale ani jednu.

„Situaci v dětské psychiatrii bych popsal asi tak, že je na naprosto nejkritičtějším bodě, na kterém snad může být,“ upozorňuje vedoucí lékař dětské psychiatrie Fakultní nemocnice Ostrava Jan Uhlíř.

Podle ředitelky organizace Dům tří přání Miroslavy Flemrové se v tuto chvíli dá hovořit o kolapsu. „Psychiatrická péče a obecně péče o duševní zdraví dětí je v zoufalé situaci,“ dodala.

Dětí s problémy přibývá

Paní Soňa nakonec měla štěstí a psychiatra pro svou dceru našla přes známé. Obvykle se však rodiče dětí s psychickými problémy nachází v bezradné situaci, kliniky dítě často nezapíšou ani na čekací listinu.

Počet dětí s psychickými problémy zároveň roste. „Pandemie nárůst v podstatě akcelerovala, největší vnímáme u adolescentních dívek. To znamená věk dvanáct až osmnáct let. Nejčastěji jsou to dívky sebepoškozující až sebevražedné,“ přiblížil Uhlíř.

Šestatřicetiletá Jana z Ostravy hledá psychologa pro svého čtyřletého syna. „Plakal mi ve školce, tak jsem chtěla vědět, jestli a jak s ním pracovat, zda je něco v nepořádku, jestli má nějaké psychické problémy,“ prozradila.

Jana obvolala nejméně sto psychologických poraden. Lékaři v Ostravě a okolí hlásili plno, neuspěla ani v přes hodinu vzdálené Olomouci.

„Měla by se obrátit na svého praktického lékaře, ke kterému to dítě chodí, ten jí určitě poradí,“ radí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Psychiatrů ubývá

Situace v dětské psychiatrii se zhoršuje konstantně. Polovina psychiatrů je v důchodovém věku, počet ambulancí se loni dokonce snížil. „Garantuji, že budu plně hradit jejich přípravu. Strategie musí být jasná, srozumitelná a cílem je výrazně navýšit počet dětských psychiatrů,“ slibuje Válek.

Úhrady od pojišťoven jsou pro dětské psychiatry oproti těm pro dospělé poloviční. Ministr však trvá na tom, že peněz je dostatek.

Podle předsedy Asociace dětské a dorostové psychiatrie Tomáš Havelky jde o personálně a materiálně zanedbaný obor. „Je to vidět na každém kroku. (…) Jak na klinikách, tak na odděleních psychiatrických nemocnic, tak na ambulancích,“ okomentoval Havelka.