Den beze spěchu apeloval na řidiče. Oběti rychlé jízdy připomněla i smrtka na orloji

UDÁLOSTI: Den beze spěchu (zdroj: ČT24)

Na 3. dubna připadl Národní den beze spěchu. Upomíná na bezpečnost v dopravě a nebezpečí, které představuje příliš rychlá jízda. Podle pojišťoven umírá v Česku kvůli spěchajícím řidičům přes sto lidí ročně. Organizátoři akce chtěli dnem beze spěchu ukázat, že pár minut zpoždění, kvůli nimž někteří řidiči riskují, nejsou žádná tragédie – na rozdíl od smrtelných nehod.

Na připomenutí, že je lépe nespěchat, se v deset dopoledne na několik minut zastavili apoštolové na staroměstském orloji v Praze a naopak socha smrtky zazvonila 138krát na připomínku každé loňské oběti dopravních nehod, které zahynuly kvůli nepřiměřené rychlosti. V den beze spěchu zpomalili i sportovci – v Opavě se o tři minuty posunul začátek zápasu městského fotbalového týmu s pražskou Spartou.

Podle Jana Matouška z České asociace pojišťoven, která den beze spěchu zorganizovala, je cílem ukázat, že menší zdržení není žádná katastrofa. „A je to právě těch pár minut, kvůli kterým na silnicích zbytečně spěcháme, riskujeme a často to nekončí dobře,“ podotkl.

Den beze spěchu navazuje na projekt 13 minut, jehož součástí byl i dokument o skutečných vinících dopravních nehod. Cílem bezpečnostních kampaní je oslovit hlavně mladé, začínající řidiče.