Čtyři Češi se nakazili v Arménii vzácnou brucelózou. Infekci dostali z kozího mléka

Události: Čtyři čeští cestovatelé se v Arménii nakazili brucelózou (zdroj: ČT24)

Čtyři cestovatelé z Opavska se v Arménii nakazili brucelózou. Všichni skončili v péči infekčního oddělení opavské nemocnice a v současnosti jsou už v pořádku. Vzácnou nemoc se podařilo na území Česka vymýtit už před šedesáti lety – infekce napadá především játra.

  • Brucelózu už letos veterináři potvrdili také v Česku, a to u dvou zajíců ve Zlínském kraji. Loni byl zaznamenán jeden nakažený zajíc na Královéhradecku, předloni jeden na Zlínsku. Také tato nákaza je přenosná na člověka, forma brucelózy, kterou přenášejí zajíci, je však pro člověka méně nebezpečná než typ této nemoci typický pro skot.

Čtveřice Čechů se vzácnou chorobou nakazila loni na třítýdenní dovolené v Arménii, když u místních pila kozí mléko.  

V druhé polovině loňského roku se tito lidé postupně dostali do péče lékařů opavské nemocnice, kterým se až v prosinci podařilo infekční onemocnění po řadě testů diagnostikovat. Na tiskové konferenci to v úterý uvedl primář Infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel.

„Jako první se do péče infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě dostala dvacetiletá studentka, která si stěžovala na teploty, bolesti hlavy, bolesti kyčle a také na celkovou únavu,“ řekl redaktor ČT Pavel Habram. Lékaři mladé ženě nejprve diagnostikovali zánět mozkových blan. „Až v prosinci, ve spolupráci s veterinárními experty, diagnostikovali brucelózu,“ dodal Habram. 

„Neobvyklý a nepříznivý stav pacientky, kolísající jako na houpačce, jsme konzultovali s kolegy z Prahy, Olomouce. Zjišťovali jsme, zda nejde třeba o revmatické, krevní či autoimunitní onemocnění. Znova jsme provedli velkou škálu serologických vyšetření. Včetně brucelózy, která tady byla naposledy před 60 lety. Všechny testy v laboratořích vyšly negativně,“ popsal Kümpel.

Lékaři poté studentce okamžitě nasadili silná antibiotika, která žena brala tři měsíce. V současné době už je pacientka v pořádku a nemá žádné následky.  

Během prosince a ledna se do opavské nemocnice dostavili také zbylí tři cestovatelé – kamarádka a rodiče nemocné studentky. „U všech tří byla prokázána také brucelóza, jenže u nich neměla nemoc tak těžký průběh. Také dostali antibiotika a v současné době už jsou v pořádku,“  doplnil Habram. 

Brucelózu se ve většině rozvinutých zemí podařilo vymýtit

Brucelóza je závažná infekce, jež se vyskytuje u domácích a divokých zvířat. V Československu byla v šedesátých letech minulého století u domácích zvířat pomocí složitého a nákladného komplexního programu vymýcena. Vymýcena je i ve většině rozvinutých zemí.

Člověk se může infekcí nakazit přes poraněnou kůži, spojivky anebo také konzumací nevhodně upraveného mléka a mléčných výrobků nemocných zvířat. Brucelóza se léčí dlouhodobým užíváním antibiotik. Infekce napadá hlavně játra.