Cizinci v Česku bez veřejného pojištění se můžou od pátku očkovat, vakcínu si zaplatí

Události: Cizinci bez pojištění se budou moci očkovat na své náklady (zdroj: ČT24)

Cizinci bez veřejného zdravotního pojištění žijící v Česku se budou moci začít hlásit k očkování proti covidu-19 od pátku. Systém jim to dosud neumožňoval. Po stížnostech řady z nich i kritice pražského primátora se můžou od pátku registrovat do vybraných očkovacích center. Vakcínu si zaplatí sami.

Pandemii Maria Isabel del Pozo tráví s rodinou v Česku, i když je její domov v Ekvádoru. Už v březnu se chtěla objednat na očkování, jenže jako cizinka se soukromým pojištěním se k vakcíně nedostane, i když je ochotná si ji zaplatit. „Je mi 79 let, a tak si myslím, že to potřebuji, protože tady mám rodinu, malé děti,“ říká.

„Má v Česku dlouhodobý pobyt, žije tady s námi od září 2020. Je to těžké pro rodinu, protože ona je ve skupině rizika a my musíme být hodně opatrní. Máme dvě děti, které chodí do školek, tak to je těžké,“ popisuje její snacha Liuba Borisová.

Cizince bez trvalého pobytu, a tedy i veřejného pojištění systém k registraci na očkování nepustí. Řada z nich si stěžovala na ministerstvu, k vyřešení problému vyzýval i pražský primátor. Nakonec se od pátku budou moci hlásit jiným způsobem. „Budou tam mít telefonní číslo, e-mail, aby se verifikovali. My vlastně uzavíráme smlouvy s konkrétními centry, v každém regionu minimálně s jedním,“ uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

V Praze bude šest očkovacích míst

„Jsem rád, že to konečně bude vyřešené. Pokud chceme odložit respirátory, tak musíme dosáhnout proočkování co největšího počtu lidí, a tedy i komunity cizinců,“ myslí si primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Nepojištění cizinci se budou očkovat výhradně vakcínou od firem Pfizer a BioNTech. Její cena by neměla přesáhnout 850 korun.

V Praze bude cizincům k dispozici šest očkovacích míst a minimálně jedno v každém kraji. Problém ale stále mají čeští občané, kteří se naopak nechali naočkovat v cizině. Třeba Michaela Kulhánková dostala vakcínu od firem Pfizer a BioNTech v březnu při studiích ve Spojených státech. Teď je zpět v Česku a úřady ji berou jako neočkovanou.

„Mám těžce nemocného tatínka, za kterým bych ráda chodila, ty testy, které jsou nabízené jako hrazené, na to nestačí, prostě jich je málo a kdybych byla uznána jako plně očkovaná, tak si toto odpustím, je to velmi diskriminační,“ kritizuje Kulhánková. Problém je v tom, že Česko a USA nemají vyřešené uznávání očkovacích certifikátů. Ministerstvo tvrdí, že teď hledá cestu, jak systém nastavit.