Česko se chystá na sté výročí vzniku republiky. Do Prahy míří evropské špičky

I když se hlavní akce spojené s oslavou stého výročí od založení samostatného Československa chystají na víkend, některé události je už v pátek předznamenávají. Jednak do Prahy přijíždí německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Rok 1918 si pak připomněli na své schůzi členové Poslanecké sněmovny.

Jako první se premiér Andrej Babiše (ANO) při příležitosti oslav 100. výročí založení Československa setká s Angelou Merkelovou. Schůzka s německou kancléřkou je naplánovaná na páteční odpoledne do Kramářovy vily. Po ní bude následovat tisková konference.

Merkelová byla v Česku naposledy v srpnu 2016 na jednodenní pracovní cestě. S Babišem se ovšem setkala poměrně nedávno, počátkem září, když byl český premiér v Berlíně.

V pátek večer se pak Babiš sejde s druhým výrazným zahraničním hostem Emmanuelem Macronem. S francouzským prezidentem bude tentýž den jednat na Pražském hradě i český prezident Miloš Zeman. Tisková konference Macrona s Babišem je v plánu na osmou hodinu večerní.

V následujících dnech do Česka přijedou další zahraniční státníci. Prahu o slavnostním víkendu navštíví slovenský prezident Andrej Kiska, slovenský premiér Peter Pellegrini nebo americký ministr obrany James Mattis.

Výročí v Poslanecké sněmovně

V pátek si připomněli výročí založení samostatného československého státu také poslanci na schůzi sněmovny. Během zvláštního bodu jednání promluvili zástupci jednotlivých poslaneckých klubů. Dolní komora pak přijala deklaraci ke stému výročí, ve které se přihlásila k demokratické tradici.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky u příležitosti 100. výročízaložení Československé republikyHlásí se k odkazu 28. října 1918 a oceňuje úspěšné úsilí představitelů našízemě vedoucí k založení samostatné Československé republiky.Považuje demokratický charakter státu, na jehož základě byla první republikapostavena, za základní pilíř moderní České republiky.Navrhuje, aby toto výročí posloužilo k posílení národní hrdosti a ambicí Českérepubliky patřit mezi nejúspěšnější země světa.
Text deklarace, kterou přijala Poslanecká sněmovna u příležitosti 100. výročí založení Českoslovens

„Parlament není jenom místo, kde se schvalují jednotlivé zákony, ale je hlavně základním pilířem demokratického státu. Mělo by být proto naší povinností uctít toto významné výročí i na jeho půdě. Věřím, že ostatní politické kluby se k naší iniciativě připojí,“ zmínil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura před zasedáním.

Přehlídka armádních strojů i vozů integrovaného záchranného systému

Hlavní akce určené pro veřejnost jsou v Praze plánovány až na víkend. Už od pátku ale mohou lidé na Letenské pláni navštívit průřezovou ukázku současné i historické techniky armády a složek integrovaného záchranného systému. Na místě setrvají oba víkendové dny.

K vidění budou na Letné i krátké ukázky spolupráce složek záchranného systému, výstava fotografií z působení českých vojáků v zahraničních operacích nazvaná „Ten druhý život“ nebo výstavy k 25. letům policie či 160. letům zdravotnické záchranné služby.

V Kadani žáci skládali nápis

Živý nápis „sto let“ vytvořily přibližně dvě tisícovky žáků ze sedmi škol na Mírovém náměstí v Kadani. Připomínají si tak výročí vzniku samostatného Československa. „Základní myšlenka byla vytvořit z ptačí perspektivy viditelný nápis sto let, který jsme vyplnili těly studentů. Vytvořili jsme ho v efektu dvojité trikolory, a co jsme zatím viděli, tak to stálo za to,“ řekl s úsměvem místostarosta Kadaně Jan Losenický.

Radnice ve Znojmě pořádá baletní představení nebo třeba koncert v Císařském sále tamního hradu. Už během pátku ale i tam slaví žáci základních škol. Při slavnostních akcích zasadili lípy.

V Olomouci vypustili balon

V Divadle Jiřího Myrona nedaleko centra Ostravy v pátek divadelníci instalují výstavu, která je věnována 100. výročí vzniku republiky. Uskuteční se v nově rekonstruovaném sále. Mimo jiné připomene, jak budova, coby tehdejší Národní dům, fungovala či kdo v ní účinkoval. Oslavy budou další dny pokračovat na Masarykově náměstí. Herci tam předvedou, jak se tehdy v Ostravě vyhlašoval stát.

Studio 6: V Bohumíně slaví den s českými vlajkami (zdroj: ČT24)

V Bohumíně se v pátek obyvatelé města spolu s dětmi snaží o nový český rekord. Na náměstí T. G. Masaryka se pokouší vytvořit největší lidské shromáždění v trikoloře. Podle odhadu pořadatelů se na místě má sejít na dva tisíce lidí. Oslavy stého výročí republiky pokračují v Bohumíně i v neděli, například komentovanými prohlídkami významných budov.

V Olomouci na Horním náměstí se pak na počest stého výročí vzniku republiky vznesl v dopoledních hodinách k nebi speciální latexový balon. „Radioamatéři jej naplnili heliem a připevnili k němu radiosondu. Její snímky se přenášejí také na obrazovku umístěnou na náměstí,“ sdělil redaktor České televize Dušan Gavenda. Sonda má vystoupat do výšky 25 až 30 kilometrů, poté balon praskne. Přístroj se pak má k Zemi zpět snést na padáku.