Česká ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,2 procenta, ČSÚ zhoršil odhad

Události: Česká ekonomika vzrostla (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 0,2 procenta. Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,3 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na konci dubna statistici předpokládali meziroční růst HDP o 0,4 procenta a mezičtvrtletní pak o 0,5 procenta. Podle analytiků byl růst HDP v prvním čtvrtletí za očekáváním, zklamáním je především pokles investic.

„Meziroční růst HDP byl podpořen zejména vyššími výdaji na konečnou spotřebu domácností a zahraniční poptávkou. Naopak negativní vliv měla tvorba hrubého kapitálu,“ uvedl ČSÚ.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 0,9 procenta a meziročně o 2,5 procenta. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně zvýšily o jedno procento a meziročně o 2,1 procenta. „Růst nastal zejména u výdajů za nákup předmětů krátkodobé spotřeby,“ podotkli statistici. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně vzrostly o procento a meziročně o 3,5 procenta.

Tvorba hrubého fixního kapitálu klesla ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,7 procenta. „Meziročně klesaly investice do obydlí, ostatních budov a staveb a zejména investice do ICT a ostatních strojů a zařízení,“ sdělil ČSÚ. Rostly naopak investice do dopravních prostředků. Mezičtvrtletně tvorba hrubého fixního kapitálu klesla o 7,9 procenta.

Saldo zahraničního obchodu se zbožím a službami dosáhlo v běžných cenách hodnoty 131,6 miliardy a bylo tak o 69 miliard vyšší než v prvních třech měsících loňského roku. Vývoz se zvýšil mezičtvrtletně o 2,2 procenta. V meziročním srovnání byl vyšší o 2,5 procenta, tento vývoj nejvíce ovlivnil růst vývozu motorových vozidel. Dovoz se mezičtvrtletně zvýšil o 2,7 procenta, meziročně naopak o 1,1 procenta klesl.

Hrubá přidaná hodnota (HPH), tedy výsledek rozdílu mezi produkcí zboží a služeb a náklady na produkci, meziročně klesla o 0,7 procenta. Vývoj HPH negativně ovlivnil hlavně průmysl a stavebnictví. Dařilo se peněžnictví a pojišťovnictví. Mezičtvrtletně byla HPH nižší o 0,1 procenta.

Analytici: Zklamaly investice

Český hospodářský růst v prvním čtvrtletí zůstal za očekáváním, zklamáním je především pokles investic, shodují se analytici. Předpokládají, že za celý letošní rok bude růst HDP do 1,5 procenta.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák řekl, že oživení ekonomiky je pomalejší, než se očekávalo. „Zpřesněný odhad HDP potvrdil, že domácí ekonomika sice roste, ale k rychlejšímu oživení zatím nedochází. Problémem je rozdílný vývoj jednotlivých složek. Zatímco spotřeba domácností v prvním čtvrtletí poměrně solidně rostla, tvorba hrubého fixního kapitálu naopak výrazně poklesla. Pro plošné oživení ekonomiky je nutným předpokladem pokračující oživování spotřeby domácností a růst investiční aktivity, tedy především zlepšení situace v průmyslu,“ sdělil.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek označil za jednoznačné zklamání tvorbu hrubého kapitálu, tedy investice. Ty se meziročně snížily o 2,7 procenta. Stejného názoru je i hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Mezičtvrtletní i meziroční propad ukazuje na neochotu firem pouštět se do investičních akcí a lze zatím jen spekulovat, nakolik je to dáno neatraktivitou ekonomiky ovlivněnou vysokými cenami energií a nakolik vyššími sazbami, které firmy stejně obcházely eurovými úvěry,“ poznamenal.

„Celkově vyšla data o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí mírně pod oficiálním předběžným odhadem, což představuje riziko o něco slabšího růstu české ekonomiky za letošní rok jako celek,“ míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Podle něj by se mohl dosavadní odhad celoročního růstu HDP o 1,4 procenta snížit o několik desetin procentního bodu.

„Je potřeba obávat se spíše ekonomického vývoje v zahraničí, nevýrazná zahraniční poptávka je brzdou v růstu pro českou ekonomiku. Ale ty hlavní faktory, zejména inflace, už jsou za námi,“ okomentoval hlavní ekonom Deloitte David Marek.