Česká a slovenská armáda by měly spolupracovat, uvedli ministři. Ve hře je nákup letadel

Slovensko bude chtít do konce tohoto volebního období rozhodnout o náhradě cvičných letadel L-39. Mezi možnými dodavateli je i česká firma Aero Vodochody, předběžné nabídky má ale slovenské ministerstvo obrany také z Itálie nebo Velké Británie. Po setkání s českým ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) to ve čtvrtek sdělil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Oba ministři dále uvedli, že chtějí v obranném průmyslu spolupracovat.

Ministr Naď uvedl, že Slovensko během tří až čtyř let musí mít vybránu náhradu za cvičná L-39, která vyrábělo Aero Vodochody. Poznamenal, že slovenské ministerstvo obrany „na velmi předběžné úrovni“ komunikuje s více státy a společnostmi.

Při své návštěvě Česka ve čtvrtek zavítal právě do Aera Vodochody, jehož zástupci byli podle něj již na Slovensku o zakázce jednat. „Nabízí různá řešení, která se týkají nejen dodávek techniky, ale i výcviku,“ řekl. Dodal, že podobné nabídky Slovensko dostalo i z Itálie a Velké Británie. Aero Vodochody nabízí jako náhradu za L-39 nový letoun L-39NG.

Penta Investments ve čtvrtek prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má v kupci Aera, firmě AERO Investments Partners, 51 procent a skupina Omnipol ovládá 49 procent. 

Slovenský ministr vyjádřil lítost nad českým výběrem děl

Naď při setkání s Metnarem vyjádřil lítost nad tím, že se Česko rozhodlo pořídit nová děla z Francie, a nikoli ze Slovenska. Slovenský dělostřelecký systém Zuzana se dostal do užšího výběru, české ministerstvo obrany se ale rozhodlo dát přednost francouzským dělům Caesar od společnosti Nexter, která jsou levnější.

Naď vyjádřil pochopení nad tím, že si země vybírají podle svých požadavků a priorit. Poznamenal, že mohlo jít o „pěkný československý projekt“, protože se na výrobě Zuzan podílí české firmy.

O možné spolupráci Česka a Slovenska v obranném průmyslu se mluví opakovaně, žádný projekt se ale neuskutečnil. Podle Metnara by se užší spolupráce mohla týkat nákupu munice nebo modernizace pozemní techniky. Konkrétní ale Metnar ani Naď být nechtěli.

„Když najdeme seznam takový, že my poskytneme České republice to, co potřebuje, a Česká republika poskytne nám, co potřebujeme my, a bude to plus minus ve stejném objemu, tak to můžeme společně oznámit jako společný postup, který chceme realizovat,“ řekl Naď. Podle Metnara ministři zadali svým podřízeným, aby seznam projektů vytipovali.

Metnar vyzdvihl, že návštěva slovenského ministra v Praze je jeho první zahraniční cestou ve funkci. Oba podle něj mluvili o spolupráci, o výcviku nebo o zahraničních misích, ve kterých obě armády působí společně. Za společnou prioritu Metnar označil účast obou zemí v oblasti Sahelu. Sahel označuje pás území v Africe na jižním okraji Sahary. Kromě Mali zahrnuje Niger, Čad, Etiopii, Súdán, Senegal, Mauritánii a Burkinu Faso. V posledních letech se potýká s útoky islamistů.

Opozice varuje před škrty

Ministr obrany již dříve prohlásil, že armáda nesmí být na prvním místě, pokud se budou hledat místa, kde v rozpočtu škrtat kvůli dopadům pandemie. V tom ho podporují i představitelé opozice. Podle předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) se obrana stala obětí minulé ekonomické krize před deseti lety.

Události, komentáře: Modernizace armády (zdroj: ČT24)

„Varuji všechny kolegy před tím, aby se ta situace opakovala. První, co jsme jako výbor pro obranu v době pandemické krize udělali, bylo to, že jsme přijali velmi silné usnesení směrem k paní ministryni financí a panu premiérovi, ve kterém jsme žádali, aby se obětí pandemie nestal resort ministerstva obrany, zejména armáda,“ uvedla Černochová v pořadu Události, komentáře.

„Tlak na omezování výdajů a hledání úspor bude enormní,“ domnívá se místopředseda výboru Jan Lipavský (Piráti). „Chtěl bych před tím varovat. Minulá krize znamenala výrazné snižování výdajů na obranu a ten resort se z toho dlouho dostával. Takže nyní bychom se měli zaměřit na to, že pokud se budou hledat nějaké úspory, tak se budou hledat velice opatrně a nenaruší to stávající plán toho, jak má obrana vypadat,“ uvedl.