Část chalup v Česku má před letní sezonou plně obsazeno, někde ceny stouply i o 40 procent

Události: Někde už hlásí na léto obsazeno, dovolené zdražují (zdroj: ČT24)

Nejžádanější chaty a chalupy napříč republikou hlásí na letní prázdniny obsazeno. Strach rezervovat si termíny pobytu i s větším předstihem už podle provozovatelů lidé nemají. Neroste jen zájem, ale také ceny. Oproti loňsku zaplatí hosté na některých místech až o 40 procent víc.

Na prázdniny je chalupa Pleče se šestnácti lůžky v Jindřichově v Jeseníkách už plně obsazená, na poslední úpravy jejího okolí tak mnoho času nezbývá. Podle majitele objektu Romana Jílka byla celá letní sezona vyprodaná už v únoru.

Například na chatě U Javoru v Ramzové jsou ještě poslední volná místa. Letos ji provozovatelé chtějí zatraktivnit bazénem. Přilákat se tím snaží hlavně rodiny s dětmi. I bez nového koupání by ale termíny bez problému obsadili, větší zájem tady evidují už od loňska.

„O letních prázdninách jsou kapacity naplněny ze sedmdesáti procent. Nové objekty, které přidáváme momentálně do nabídky, rovnou startují s cenou, která je o třicet až čtyřicet procent vyšší,“ zmiňuje mluvčí portálu e-chalupy.cz Naděžda Vybíralová.

Nejdražší ubytování je v Krkonoších

Nejlevnější ubytování se ve všech rekreačních oblastech pohybuje kolem dvou set sedmdesáti korun za osobu a noc. Luxusnější objekty v jižních Čechách, které jsou v létě nejčastějším cílem, nabízejí nocleh zhruba za dvojnásobek. V nejméně hledané lokalitě východních Čech je to o stovku méně. Nejdražší zůstávají Krkonoše.

„V Česku ceny vzrostly meziročně třeba o deset procent, ale v Chorvatsku třeba o patnáct. Myslíme si, že asi patnáct procent lidí, kteří by běžně vyjeli do Chorvatska, bude zvažovat, že zůstane doma,“ vypočítává ředitel zážitkového portálu Slevomat Ladislav Veselý.

Ještě větší vlnu poptávek očekávají provozovatelé na přelomu května a června. Právě v těchto měsících se teď plní i víkendové rezervace.

Cestovní kanceláře zatím zájezdy nezdražují. Vysoké náklady na pohonné hmoty se můžou projevit později. Ti, kdo si dovolenou zajišťují sami, s vyššími cenami počítat musí. Potvrzují to i slova Martina Jedličky, který vlastní penzion na chorvatském ostrově Vir. Pobyt tu zdražil o přibližně desetinu, můžou za to vyšší ceny elektřiny.

Třeba hotel v řecké Leptokárii na takzvané Olympské riviéře se v následující sezoně zdražovat nechystá. Většinu pokojů už navíc mají několik měsíců rezervovány cestovní kanceláře a zájem je výrazně větší než loni.

Ceny v řeckých obchodech vzrostly podle místních jen mírně. Ty v restauracích zůstávají podobné jako loni. Řada taveren ale ještě před letní sezonou neotevřela. Kvůli vyšším cenám paliva se cestujícím ale prodraží letenky. Oproti minulému roku až o 18 procent. Zájem o ně i tak je.

Pozor při nákupu letenek

Při nákupu zejména nízkonákladových letenek by si cestující měli dát pozor – často je v jejich ceně zahrnuto pouze malé zavazadlo typu kabelky či batohu. S kufrem tak na letišti může přijít doplatek. Často se připlácí i za odbavení na letišti. Lepší pro cestujícího proto je, aby ho udělal sám na internetu.

A dražší bude i cestování autem. V oblíbených turistických destinacích jsou pohonné hmoty nejdražší v Řecku nebo Portugalsku. Natankovat se naopak vyplatí v Polsku nebo Bulharsku. Ceny dovolených u cestovních kanceláří zůstávají stejné. Zvednout by se mohly při výrazném zdražení ropy nebo oslabení koruny.