Bulovka podle záchranářů nepřijímala pacienty v kritickém stavu

Fakultní nemocnice Bulovka přestala ve čtvrtek odpoledne podle záchranářů přijímat pacienty v kritickém stavu, zdravotnická záchranná služby je vozila do jiných pražských nemocnic. Upozornil na to Deník N. Jeho informace potvrdila mluvčí záchranářů Jana Poštová. Nemocnice následně oznámila, že pacienty přijímá bez omezení. Na Bulovce se stupňuje spor vedení s částí lékařů ARO a urgentního příjmu, kteří nejsou spokojeni s primářem.

Někteří nespokojení lékaři vypověděli na protest proti novému primáři a také kvůli nespokojenosti s tím, jak s nimi komunikuje vedení nemocnice, od října přesčasovou práci. Protesty začaly již v srpnu po odvolání dosavadního primáře ARO Jakuba Baly a jeho nahrazení Josefem Školou, který zvítězil ve výběrovém řízení. Lékaři kritizovali průběh výběrového řízení.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob sice ve čtvrtek uvedl, že je péče o pacienty zajištěna a že úřad očekává nalezení akceptovatelného řešení v nejbližší době, odpoledne ale oznámili záchranáři, že Bulovka přestala přijímat pacienty v kritickém stavu. 

„Kolem 15:30 jsme od vedení nemocnice dostali informaci, že s okamžitou platností nejsou schopní přijímat pacienty v kritickém stavu,“ řekla Poštová. „Jsme nuceni je odklánět do jiných pražských nemocnic,“ dodala.

Původně totiž lékaři, kteří vypověděli přesčasovou práci, ji dál vykonávali. „Od 10. října již někteří z nás přesčasovou práci skutečně nenastupují,“ uvedli. Hlavním cílem podle nich je stabilizace personální komunikace a nastavení rovné a transparentní komunikace.

Podle vedoucího oddělení PR a komunikace nemocnice Filipa Řepy příjem omezený není. „Fakultní nemocnice Bulovka přijímá do péče pacienty od zdravotnické záchranné služby bez jakýchkoliv omezení,“ uvedl Řepa před 23:30.

Vedení nemocnice na začátku října přislíbilo nové výběrové řízení, jmenování Školy pozastavilo a jeden z tamních lékařů přijal dočasně roli primáře. Podle prohlášení ale lékaři tento postup nepovažují za řešení, vadí jim také zavedení nepřetržitého provozu a najímání externistů za vysoké odměny nebo podle nich psychický nátlak.

Vedení nemocnice nechtělo prohlášení lékařů komentovat s odkazem na dohodu s lékaři z poslední schůzky, že problém nebudou obě strany dál medializovat. „Vnímáme, že medializace celé situace nepřispívá ke konstruktivnímu řešení a v konečném důsledku poškozuje jméno celé nemocnice,“ uvedla mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

Nemocnice chce dál situaci řešit s pomocí mediátorů, „aby byl správně nastaven funkční interní dialog mezi lékaři ARO a vedením nemocnice, obě strany byly spokojeny s konečným řešením a celá situace se nedotýkala pacientů“.

Někteří lékaři ale podporují ředitele Bulovky Jana Kvačka. Postavilo se za něj 22 přednostů, primářů a dalších vedoucích lékařů nemocnice. „Neochota podstatné části kolektivu lékařů uvedených oddělení přistoupit na kompromisní řešení navržené panem ředitelem (…) ohrožuje provoz jednotlivých oddělení napříč nemocnicí a naše pacienty, což považujeme za nepřijatelné,“ uvedli v něm.