Brusel neproplatí dotaci pro firmu Fatra z holdingu Agrofert, píše iRozhlas

Evropská komise neproplatí zhruba půlmilionovou dotaci pro firmu Fatra z holdingu Agrofert. Mělo jít o peníze na nákup nového válcovacího stroje. Informoval o tom iRozhlas. Pokud české úřady žádost nezruší, hrozí podle serveru i pozastavení dalších dotací. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) pro ČT uvedla, že rozhodnutí je žalovatelné. Stát se obrátí na soud, který by měl rozhodnout, jestli premiér Andrej Babiš (ANO) i po převedení svého majetku do svěřenského fondu nadále porušuje zákon o střetu zájmů.

Podle stanoviska Komise je žádost v rozporu s legislativou ke střetu zájmů. Vyzvala proto české úřady, aby projekt zrušily. V opačném případě mohou být pozastaveny evropské dotace z programu Podnikání a inovace a v nejzazším případě všechny dotace.

„Jakožto pověřená schvalující osoba jsem se rozhodl přerušit od data tohoto dopisu platební lhůtu týkající se žádosti o platbu, kterou vaše orgány podaly dne 16. června 2021. Jakožto pověřená schvalující osoba přerušení platby ukončím, jakmile se na základě podkladů poskytnutých českými úřady ujistím, že vnitrostátní orgány přijaly k nápravě této situace nezbytná opatření,“ uvedl v dopisu o přerušení platební lhůty pro dotaci společnosti Fatra eurokomisař Mark Lemaitre. Dokument, který byl podle iRozhlasu českým úřadům doručen v pondělí, má server k dispozici.

Žádost ministerstva průmyslu a obchodu o proplacení projektu plastikářské společnosti Fatra, která spadá do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Babiše, předložil Evropské komisi Platební a certifikační orgán při ministerstvu financí v červnu. Cílem bylo otestovat, zda Brusel peníze opravdu neproplatí, a získat tak rozhodnutí o zamítnutí platby. Podle expertů ministerstva zahraničí je to jediný způsob, jak může Česká republika v případě nesouhlasu s proplacením předložit záležitost k posouzení Soudním dvorem Evropské unie.

Vláda rozhodne o dalším postupu

„Co se stalo, je v souladu s postupem, který jsme očekávali. Po dohodě s Evropskou komisí jsme tuto jednu platbu jako ministerstvo financí certifikovali. Měli jsme předběžný souhlas Evropské komise, že to v žádném případě neovlivní toky peněz a že to děláme proto, abychom získali právě toto rozhodnutí a mohli ho jako Česká republika žalovat u evropského soudu a získat jasné soudní rozhodnutí, jak to se střetem zájmu vlastně je,“ reagovala ministryně Schillerová. Podle ní nehrozí, že by Evropská komise odmítla Česku vyplácet jakékoliv jiné dotace než tu pro Fatru.

Sdělila také, že podle ministerstva zahraničí je žalovatelné nejen zamítnutí, ale i oddálení dotace. „Podle předběžných diskuzí s ministerstvem zahraničních věcí, které bude tím resortem, který povede soudní spor, je i toto žalovatelný krok,“ řekla Schillerová. Právní analýzu, která by to dokládala, prý ale zatím nemá. 

Další postup bude koordinován s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem zahraničních věcí. Následně o něm rozhodne vláda. „Danou věcí se nejen ministerstvo průmyslu a obchodu zabývá, dopis přišel včera. Další postup se koordinuje, což platí i o budouchích krocích organizací, kterých se týkají,“ potvrdila ČT mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Studio ČT24: Vyjádření ministryně Schillerové k rozhodnutí Bruselu o neproplacení dotace pro firmu Fatra (zdroj: ČT24)

Dění kritizuje místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti František Kopřiva (Piráti). „Přijde mi to krajně nevhodné a podezřelé, že se česká vláda snaží stylem pokus omyl jít ještě o krůček dál, co si všechno může dovolit,“ řekl.

Pokus nevyšel, míní politolog

Na to, že české úřady počítaly s negativním stanoviskem Bruselu, upozornil i politolog Lukáš Valeš z právnické fakulty Západočeské Univerzity v Plzni. „Česká republika z této kauzy chtěla udělat případ pro evropský soudní dvůr, aby mohla žalovat neoprávněné odpírání dotací, mimo jiné ze svěřenského fondu Andreje Babiše. To se ale nestalo,“ okomentoval pro ČT.

Rozhodnutí za žalovatelné nepovažuje. „Došlo pouze k oddálení dotace jako takové, ne k jejímu zrušení. Čili pokus se České republice nepodařil,“ dodal. Z odůvodnění totiž vyplývá, že až se vyřeší střet zájmů, dotace přijít může. „Zdá se, že jediné, co bude moci Česko udělat, je, že dotace nebude po Bruselu vymáhat a bude je muset pravděpodobně vymáhat po těch firmách, včetně Fatry,“ nastínil.

Studio ČT24: Politolog Valeš k evropským dotacím pro firmu z Agrofertu (zdroj: ČT24)

Podle auditorů Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 1. září 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Premiér i Agrofert střet zájmů odmítá.