Bruntál, Žďár, nebo Ostrava? Poslanci se přou o sídlo nového „ministerstva sportu“ i jeho smysl

Založení Národní sportovní agentury, která má fungovat podobně jako ministerstvo, dál vyvolává spory. Poslanci k předloze poslance ANO a bývalého hokejisty Milana Hniličky podali dvě desítky pozměňovacích návrhů. Zabývají se podobou nové instituce i jejím sídlem, které by mohlo být v některém z menších měst.

Někteří poslanci chtějí, aby agentura sídlila v Bruntálu, Ostravě, nebo ve Žďáru nad Sázavou. „Možná bychom mohli do osudí vložit jména všech okresních měst a vylosovat sídlo,“ glosoval tyto návrhy Zbyněk Stanjura (ODS) během středečního druhého čtení. Jeho stranický kolega Jakub Janda prosazuje sídlo v Ostravě.

Kritika ale zněla hlavně na samotný vznik nové agentury. Podle části poslanců by měla být pod ministerstvem školství, od něhož by podle předlohy převzala celou sportovní agendu včetně rozdělování dotací.

Základem projednávání byl Hniličkův celkový pozměňovací návrh. Týká se zejména převodu agend z ministerstva na agenturu, vyjmenovává také požadavky pro kandidáta na předsedu. Nově rovněž upravuje dozorový orgán nad agenturou. Neměl by být složen z pěti poslanců a pěti zástupců ministerstev, ale ze zástupců sportovního prostředí.

Agentura má upravit státní podporu sportu

Hlavním úkolem agentury má být vytvoření nového systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc potíže s žádostmi o peníze. Velkým problémem jsou i sportoviště. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, slibováno bylo sedm miliard.

Agentura by měla mít částečně parametry samostatného ministerstva, předseda by měl pobírat stejný plat jako ministr. Agentura by měla mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství. Poslanci mají vznik agentury schvalovat nejdříve v polovině února.