Aplikaci eRouška momentálně aktivně využívá přes půl milionu lidí, od začátku roku přišla o tři sta tisíc uživatelů

Počet lidí, kteří aktivně využívají aplikaci eRouška, je stále menší. Zatímco na začátku letošního roku aplikace evidovala zhruba 850 tisíc aktivních uživatelů, nyní ji využívá přes 500 tisíc lidí. Oslabující zájem o eRoušku si mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka vysvětluje narůstajícím počtem očkovaných a nedostatečným vysvětlením funkce aplikace.

„Aktuálně eRoušku aktivně využívá cca 530 tisíc uživatelů. Před měsícem to bylo cca 600 tisíc uživatelů. Na začátku roku 2021 to bylo cca 850 tisíc uživatelů,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Podle něj může pokles počtu uživatelů souviset s několika faktory. „Například je to díky snižujícím se číslům nakažených a zvyšující se proočkovanosti populace, nebo s nedostatečnou komunikací a vysvětlováním funkce aplikace,“ dodal Trnka. 

Právě na nedostatečnou komunikaci a postrádající význam aplikace si stěžovali její uživatelé i na facebookovém účtu eRoušky. Na příspěvek z 2. 4. 2021, kterým oficiální účet eRoušky informoval o úspěšnosti aplikace, zareagovala například uživatelka Beáta Stavrevová. „Bohužel opravdu z mého okolí neznám nikoho, kdo by ji používal. Pár lidí si ji třeba aspoň na chvilku nainstalovalo. Ale dál nikdo. Pokud ji většina lidí nemá, ztrácí to význam, což mě fakt mrzí.“

Podle Trnky se ale užívání aplikace stává smysluplným právě ve chvílích, kdy se vládní opatření rozvolňují. „Tím, že se opatření uvolňují, tak to je o důvod víc eRoušku používat. Když jsou opatření uvolněná, lidé se setkávají a eRouška by jim mohla pomoci,“ sdělil Trnka.

Od září 2020, kdy byla spuštěna verze 2.0, si aplikaci aktivovalo celkem 1,68 milionu uživatelů. Z toho od začátku roku 2021 si eRoušku do telefonu nainstalovalo 180 tisíc lidí, v časovém úseku od 22. 6. 2021 jich bylo 15 tisíc.

O budoucím směřování aplikace nyní jedná NAKIT s resortem zdravotnictví. „Aktuálně probíhá diskuse s Ministerstvem zdravotnictví o dalším směřování projektu Chytrá karanténa, budoucnost eRoušky je součástí probíhající diskuse,“ sdělil Trnka.