Antimonopolní úřad zřejmě získá právo využívat odposlechy, podpořili to poslanci

Antimonopolní úřad by mohl získat právo využívat policejní odposlechy při vyšetřování zakázaných dohod. Do zákona to na základě návrhu hospodářského výboru vložili poslanci. Schválili také přeměnu Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik. Sněmovna rovněž podpořila novelu k urychlení výstavby úložiště jaderného odpadu.

Vládní novela o antimonopolním úřadu má zejména zpřesnit požadavky na fungování úřadu i jeho zástupců. Upravit má ochranu identity oznamovatelů protisoutěžního jednání. ÚOHS nyní s takovými důkazy jako jsou odposlechy nakládat nesmí a podle zdůvodnění sám většinou není schopen zjistit skutečnosti, aby mohl vést přestupkové řízení.

Odposlechy úřadu pomůžou zjistit například vzájemné vazby mezi soutěžiteli, rozsah ovlivnění trhu zakázanými praktikami a obsah utajovaných dohod, stojí v důvodové zprávě.

Do zákona o působnosti antimonopolního úřadu vkládá novela také ustanovení, podle kterého při výkonu své působnosti musí postupovat nezávisle a nestranně a nesmí přijímat pokyny od orgánů veřejné moci a dalších osob. Předloha výslovně stanoví neslučitelnost funkce předsedy antimonopolního úřadu s dalšími funkcemi, například poslance nebo senátora. I nadále mu zůstane zapovězeno členství v politických stranách.

Zákon by měl také nově upravit utajení identity oznamovatelů možného porušení pravidel hospodářské soutěže. Pokud oznamovatel současně s podáním informací požádá o utajení své identity, bude mít úřad možnost, nikoli povinnost, mu vyhovět. Podmínkou bude to, že by mohly být ohroženy nebo poškozeny jeho oprávněné zájmy. Úřad však bude muset postupovat při dalším šetření tak, aby nezmařil účel utajení identity oznamovatele. 

Sněmovna také podpořila, že ministerstva a další úřady zřejmě budou ze zákona spolupracovat na zpřístupňování prostorových dat třech desítek oblastí, která slouží také pro evropský geoportál. Předpokládá to vládní novela zákona o právu na informace o životním prostředí. Předloha vychází z předpisů EU, nyní ji dostanou k posouzení senátoři. 

Dolní komora rozšířila z iniciativy výboru pro životní prostředí výčet případů, kvůli kterým mohou úřady poskytnutí informace o životním prostředí žadateli odepřít. Úřady nedají například údaje, jejichž zpřístupnění by mohlo ohrozit rovnost účastníků soudního, rozhodčího či správního řízení nebo by mohly ohrozit právo na spravedlivý proces.

Z ŘSD bude státní podnik

Poslanci vložili do novely zákona o pozemních komunikacích pozměňovací návrh, který řeší odstraňování nelegálních reklamních poutačů od silnic, na starosti by ho měli mít vlastníci nebo správci komunikací. 

S návrhem přišel poslanec STAN Ondřej Lochman. Počítá s tím, že pokud vlastník nebo správce komunikace zjistí, že se u komunikace objevilo reklamní zařízení, obrátí se na příslušný úřad s dotazem, zda je povoleno. Pokud povoleno není, bude mít povinnost ho odstranit. Vlastníka pak bude muset informovat například na internetu a poutač bude až tři roky na náklady vlastníka skladovat. Pokud si ho vlastník nevyzvedne, nechá nelegální poutač sešrotovat. Místopředseda hospodářského výboru a stínový ministr dopravy hnutí ANO Martin Kolovratník označil tento postup za jednoznačně správnou cestu.

Vládní novela zákona o pozemních komunikacích ale především transformuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z příspěvkové organizace na státní podnik. Cílem transformace je podle vlády účinnější prověrka finančních toků a také větší konkurenceschopnost na trhu práce, aby ŘSD jako státní podnik mohlo lépe platit svoje odborníky.

„Zákon opravdu přináší do správy státních silnic a dálnic významný pozitivní posun,“ prohlásil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Na návrh hospodářského výboru poslanci vyškrtli z novely ustanovení, podle kterého by Státní fond dopravní infrastruktury nesměl v ŘSD dohlížet na hospodárnost, účelnost a efektivitu využití peněz. Fond dopravní stavby a jejich údržbu hradí. Státní podnik ŘSD bude navíc muset podle dalšího návrhu hospodářského výboru zavést vnitřní prověrkový systém podle zákona o finanční kontrole.

Současné ŘSD ČR vzniklo z Ředitelství dálnic Praha založeného v roce 1967. Na starost má dálnice a silnice první třídy, zabezpečení správy, údržby a opravy a také jejich výstavbu a modernizaci.

Hodnocení výbušných látek

Sněmovna jednomyslně schválila novelu o ověřování střelných zbraní. Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva bude mít zřejmě zákonem uloženo od letošního července hodnocení výbušných látek a předmětů na základě evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí. Nyní úřad provádí hodnocení na základě opakujících se pověření od ministerstva dopravy. 

Úřad hodnotí výbušné látky a předměty, samovolně se rozkládající látky a další nebezpečné látky už přes deset let. Dosavadní pověřování je podle vládního zdůvodnění „z legislativního hlediska obtížné a právně nekoncepční“.

Evropská dohoda stanoví třídy látek a předmětů podle jejich nebezpečných vlastností. Upravuje podmínky pro jejich balení, značení a přepravy i používání průvodních dokladů.

Předloha také reaguje na poslední úpravy zákona o střelných zbraních a střelivu. Konkretizuje některá vymezení a upřesňuje pojmy a nově zahrnuje kontrolu identifikačních značek.

Konzervace tratí

Do drážního zákona by se mohlo dostat ustanovení upravující konzervaci železničních tratí. Na žádost vlastníka dráhy by o přerušení provozuschopnosti a provozování dráhy rozhodoval drážní správní úřad. Podmínkou by bylo to, že dva roky po sobě klesl provoz na takové trati ročně pod tři sta jízd za účelem přepravy osob anebo dvanáct nákladních jízd. Pozměňovací návrh, který to má umožnit, předložila v dolní komoře skupina koaličních poslanců v čele s ministrem Kupkou. Vložit ho chtějí do novely, kterou sněmovna propustila do třetího čtení. Konzervace má ušetřit vlastníkům drah peníze.

Kupka ujistil, že i samosprávy budou mít v procesu konzervace svoji roli jako klíčoví aktéři. Stanoviska budou vydávat kraje i obce. Jejich stanovisko má být pojistkou před krokem, který by mohl podvázat rozvoj takové trati. Pokud by ale nebyla dráha využívána v rozsahu, jaký požaduje jeho návrh, pak by peníze na její údržbu byly využívány neefektivně, uvedl. Institut přerušení provozuschopnosti a provozování dráhy nebo její části představuje vhodné řešení představující mezistupeň mezi provozováním dráhy a jejím úplným zrušením, stojí ve zdůvodnění návrhu.

„Jsem přesvědčen, že podoba, kterou předkládáme, má patřičnou odbornou podporu,“ uvedl ministr. Návrh počítá i s postupem pro obnovení provozu na zakonzervované trati.

Úložiště radioaktivního odpadu

Poslanci v úvodním kole podpořili zákon, který má urychlit přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Norma podle vlády rozšiřuje práva dotčených obcí v jednotlivých řízeních a upravuje lhůty v jednotlivých řízeních. Obce, jichž se norma týká, pokládají rozšíření svých pravomocí za nedostatečné a poslanci jim možná vyjdou vstříc. Možnost, aby obce měly právo veta, ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo s odůvodněním, že zájem obcí nemůže převýšit zájem státu.

„Přetrvávající požadavek obcí na absolutní právo veta o výběru lokality pro hlubinné úložiště po vzoru skandinávských zemí je v podmínkách České republiky nerealizovatelný,“ řekl poslancům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Zákon má podle něj zakotvit právo dotčených obcí vyjádřit své stanovisko, které bude jedním z podkladů pro rozhodnutí o umístění úložiště, které bude navíc podmíněno souhlasem obou komor Parlamentu. Úložiště je podle ministra nutné kvůli zachování jádra jako jednoho z pilířů české energetiky.

Návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a pro životní prostředí. Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 52 obcí a spolků, požaduje v zákoně podmínit rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání předchozím souhlasem dotčených obcí. Místopředsedkyně poslanců STAN Michaela Opltová uvedla, že koaliční poslanci chystají úpravu, která by práva obcí ještě posílila, konkrétnější ale nebyla.  

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) chce kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Přípravu geologickoprůzkumných a výzkumných prací zahájí ještě letos. Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren by mělo být vybráno v roce 2030, podle platformy proti úložišti má zákon lhůtu o dva roky zkrátit. 

Zákaz vlastnit média vrcholnými politiky

Opoziční hnutí ANO opět oddálilo sněmovní schvalování návrhu, kterým chce skupina koaličních poslanců zpřísnit zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová to označila za zneužití vládní novely, která by měla podle vládní představy změnit řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Vyžádala si přestávku až do konce času vymezeného na jednání.

„Hrubě se nám nelíbí to, že neškodný zákon byl zneužit k přílepku,“ zdůvodnila žádost o přestávku Schillerová. Koaličními poslanci prosazované doplnění by se mohlo dotknout aktivit předsedy ANO Andreje Babiše. Piráti kvůli tomu zvažují svolání mimořádné schůze. Nynější schůzi, která začala zhruba před měsícem, poslanci na základě dohody frakcí ukončili. K dalšímu plenárnímu zasedání se sejdou za dva týdny.