ANO nesouhlasí s procedurou u penzijní novely. S ústavní stížností počká na stanovisko Senátu a prezidenta

Případnou ústavní stížnost kvůli středeční proceduře při projednávání vládní penzijní novely podá hnutí ANO až v případě, že předlohu podpoří Senát a podepíše prezident. Na tiskové konferenci stínové vlády to řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Dolní parlamentní komora novelu hlasy poslanců vládních stran schválila. Koalice prosadila pevný čas pro hlasování o předloze na středečních 12:30, což vyvolalo odpor tábora opozice a obvinění z nové totality. Podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba byla procedura v souladu s dřívějšími výroky Ústavního soudu.

Schvalování sporné novely trvalo tři jednací dny. Koalice už minulý týden prosadila omezení řečnické doby a ve středu také stanovení pevného času hlasování na 12:30. V tu dobu se do debaty hlásilo ještě 34 opozičních zákonodárců.

„Počkáme, až to projde Senátem. Senát by měl být pojistkou zákonnosti,“ uvedla Schillerová. Dodala, že se uvidí, zda novelu podepíše prezident Petr Pavel. „Poté jsou naplněny podmínky pro to, aby mohla být podána ústavní stížnost. Už v srpnu to budu konzultovat s experty na ústavní právo,“ dodala Schillerová.

O novele podle Jakoba poslanci jednali 38,5 hodiny. Projevy poslanců s přednostním právem podle něj trvaly polovinu této doby. „V průběhu jednání bylo víc než 270 vystoupení, v rámci jednotlivých čtení vystoupilo víc než 115 poslanců, celkově z tohoto počtu to bylo víc než 70 procent opozičních poslanců,“ uvedl ve středu Jakob.

Ústavní soud se podobným případem už zabýval

Podle šéfa klubu TOP 09 se postupem, který koalice zvolila, v minulosti zabýval Ústavní soud. „Ten zjednodušeně říká, že opozice má právo na to, aby vyjádřila svůj názor, a má k tomu mít dostatečný prostor. Ale na druhé straně vládní většina má mít prostor pro to, aby mohla své návrhy hlasovat a prosadit,“ dodal. Z případné ústavní stížnosti nemá obavy.

Pravidla předčasných důchodů budou zřejmě přísnější a řádné lednové valorizace penzí čeká zpomalení. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má nahradit dočasný přídavek. Změny přinese možná už od září vládní novela. Opozice neprosadila zamítnutí předlohy, její vrácení k opětovnému projednání do druhého čtení ani pozměňovací návrhy. Úpravy vesměs měly ponechat všechny, nebo aspoň některé parametry, v nynější podobě. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Změny navrhované vládou jsou podle předkladatelů nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému a pro snižování zadlužení. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku. Opoziční poslanci naopak mluvili o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování.