Další etapa výstavby Nové Karoliny se opozdí o dva roky

Ostrava - Další etapy zástavby území po bývalé koksovně Karolina v centru Ostravy se opozdí. Společnost Multi Development se s městem dohodla na posunu harmonogramu prací o dva roky. „V současné době je druhá etapa ve stádiu projektování pro územní rozhodnutí, které by mělo být vydáno letos v létě,“ uvedl rok po otevření obchodního centra Forum Nová Karolina šéf developerské společnosti Luboš Kočí.

Podle původních dohod a plánů měly být všechny fáze výstavby dokončené do konce roku 2016. Kvůli hospodářské krizi se opozdila už první ze čtyř etap, jejíž součástí byla kromě bytů a kanceláří také stavba obchodního centra s asi dvěma sty obchody - vše asi za sedm miliard korun.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Polovina bytů a kanceláří je prázdná

Obchodní a zábavní centrum Forum Nová Karolina funguje přesně rok a měsíčně tam zavítá šest set až devět set tisíc lidí, asi tisíc jich tam pracuje. Z více než dvou set bytů je prodána podle developera asi stovka. Kočí informoval, že z asi dvaceti dvou tisíc čtverečních metrů kanceláří se společnosti podařilo pronajmout jen zhruba polovinu. „Ano, čekali jsme větší zájem,“ připustil. Letos by se do nové lokality měla přesunout například ostravská pobočka České spořitelny.

I když velké plochy pro kanceláře stále nejsou naplněné, i druhá etapa počítá s dalšími kancelářskými prostory a byty za zhruba dvě miliardy. „Letošní rok strávíme vyjednáváním o možných potenciálních zájemcích, ať už přímo o prostory nebo o spolupráci,“ řekl Kočí.

Stále trnem v oku jako Fukušima II

Otevření obchodního centra provázela kritika celého projektu a jeho architektury jako zmařené šance postavit v Ostravě něco pěkného. „Už před dvaceti lety nás učili, že takové věci se bourají, neměly by tedy vznikat,“ uvedl například architekt Radim Václavík. Jeho kolega Karel Cieslar označil stavbu za monstrum. A s tím se ztotožnili i autoři fiktivního dokumentu, ve kterém odhalili, že na nákladně zrekultivovaném území se nestaví další centrum konzumu, ale jaderná elektrárna Fukušima II. Mnozí lidé z Ostravy se dodnes nesmířili s tím, jak roky připravovaná zástavba atraktivního prostoru dopadla. Do Nové Karoliny odmítají chodit. „Potřeboval jsem boty, někdo mi říkal, že v Nové Karolině je dobrý výběr, ale tam bych nevkročil,“ říká Miroslav Hudeček z Ostravy.