Jarní část zlínského filmového festivalu běží on-line. Promítat se bude jen v autokině

Odstartovala jarní část Zlín Film Festivalu. Kvůli opatřením spojeným s covidem-19 se přehlídka dětských filmů odehraje převážně on-line a kromě filmů nabídne například i virtuální prohlídku nebo rozhovory s hvězdami z přechozích ročníků. Zhlédnout snímky ale půjde i na plátně, součástí festivalu je totiž autokino.

Přes internet proběhlo slavnostní zahájení festivalu a on-line bude také pokračovat, a to až do úterní noci. „V době konání festivalu stačí přijít na náš web a vybrat si některou z deseti sekcí filmového nebo doprovodného programu. Vstoupit do nich bude možné od pátku 28. května,“ uvedla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Některé filmy bude možné zhlédnout v průběhu celého festivalu, jiné budou dostupné jen v předem určené časy. I doprovodný program se bude odehrávat na internetu, organizátoři pro něj postavili speciální studio ve zlínských filmových ateliérech. Vysílat se z něj budou besedy a rozhovory s tvůrci. 

I když se většina programu odehraje v on-line prostředí, promítat se přesto bude, a to v autokině. „Nabídneme divákům hned tři filmová představení. Půjde o trháky Le Mans ‘66, Bohemian Rhapsody a novou českou komedii Bábovky podle úspěšné knižní předlohy Radky Třeštíkové,“ vyjmenovala umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Projekce začínají od 21.30 hodin na parkovišti u zoologické zahrady Lešná.

Festival bude druhou částí pokračovat na podzim. Uskutečnit by se měl v obvyklém formátu s klasickými projekcemi soutěžních i dalších filmů, organizátoři plánují také doprovodný program. Tématem letošního ročníku je literatura ve filmu.