Kdo získá mandát zesnulého Kubery? Na Teplicku se zavřely volební místnosti

Na Teplicku skončilo druhé kolo doplňovacích senátních voleb. Voliči vybírali mezi teplickým primátorem Hynkem Hanzou (ODS) a ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem (nestraník za Senátor 21), kteří postoupili z prvního kola. Vítěz nahradí v horní parlamentní komoře bývalého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS), který v lednu nečekaně zemřel.

Voliči ze senátního obvodu Teplice hlasovali pro svého kandidáta od pátečních 14:00 do 22:00. Volební místnosti se znovu otevřely v sobotu od 8:00 do 14:00. Stejně jako v případě prvního kola platila kvůli nákaze koronavirem zvýšená hygienická opatření. 

Účast byla v pátek podle předběžného odhadu v průměru kolem 8,5 procenta, řekla Pavla Doksanská z teplického magistrátu, která má na starosti organizační zabezpečení voleb. Například v okrsku v teplické části Prosetice byla účast necelá tři procenta, naopak v okrsku v teplické základní škole U Nových lázní to bylo 15 procent.

Podle mluvčí krajské policie Šárky Poláčkové se první den hlasování obešel bez problémů. „Žádné komplikace jsme nezaznamenali,“ řekla. Výsledky voleb Český statistický úřad po uzavření místností průběžně zveřejňuje na webu.

  • Hanza je od roku 2018 primátorem Teplic, zastupitelem města od roku 2010 a od roku 2016 také zastupitelem Ústeckého kraje. V čele města před necelými dvěma lety vystřídal Jaroslava Kuberu. Členem ODS je od roku 1997, jeho otec patřil k zakladatelům strany v Teplicích. 
  • Narodil se 14. října 1977 v Teplicích, vystudoval bakalářský obor na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Dříve pracoval jako kurýr, realitní makléř, později i jako ředitel realitní kanceláře. V komunálních volbách kandidoval už v letech 1998 a 2002, uspěl až na podzim 2010, kdy se rovnou stal i náměstkem primátora, o čtyři roky později byl zvolen prvním náměstkem.

V prvním kole voleb lidé vybírali z devíti kandidátů a od začátku hlasování ho provázela nízká účast, která nakonec činila 15,79 procenta. Primátor Hanza dominoval prvnímu kole s náskokem před dalšími osmi soupeři. Získal 29,73 procenta hlasů. Bergman, který v roce 2018 postoupil do druhého kola s Kuberou, obdržel 22,15 procenta.

  • Bergman je učitel a od roku 1992 ředitel Gymnázia Teplice. O senátorský mandát se ucházel už v roce 2018, ve druhém kole prohrál s Jaroslavem Kuberou. Angažuje se také v komunální politice, od roku 2014 je teplickým zastupitelem (za Volba PRO! Teplice). V roce 2012 se na společné kandidátce SNK ED a Strana Zdraví Sportu Prosperity neúspěšně ucházel o mandát krajského zastupitele.
  • Bergman se narodil 16. srpna 1959 v Teplicích. Vystudoval učitelství matematiky a zeměpisu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde v rámci postgraduálního studia získal titul doktor přírodních věd. Po studiích nastoupil do teplického gymnázia. Angažuje se i v několika nepolitických spolcích, působil také ve vědecké radě Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

O Hanzově postupu bylo rozhodnuto už v průběhu sčítání. O druhém kandidátovi Bergmanovi až po sečtení více než poloviny hlasů. Do té doby soupeřil s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM), který skončil třetí. Čtvrtá byla starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

Vítěz voleb se ujme senátního mandátu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.