Obcházení ANO je nesportovní, zní z Hradu. Mají strach, tvrdí Babiš

Ovčáček: Spojování stran v krajích má pouze vyšachovat vítěze (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka považuje vznikající krajské koalice proti hnutí ANO za nesportovní spojování stran s cílem vyšachovat vítěze voleb. V Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji zřejmě ANO skončí v opozici, přestože volby vyhrálo. Tyhle strany se bojí rozkrývání minulosti, soudí předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„V některých krajích dochází podle pana prezidenta k nesportovnímu, někdy až politicky bizarnímu spojování různých stran do koalic s jediným cílem – vyšachovat vítěze,“ tlumočil Jiří Ovčáček prezidentův pohled na povolební dění v krajích. Použil dokonce v souvislosti se vznikem krajských koalic bez vítězného ANO slova o možné „zradě voličů“.

Zeman prý vzal na vědomí rodící se spolupráci ČSSD a ANO na Vysočině, kde si zřejmě hejtmanské křeslo udrží lídr krajské kandidátky sociálních demokratů Jiří Běhounek. „Taková koalice by byla založena na reálných volebních výsledcích, a nikoli na pokusu neúspěšných stran spojit se proti úspěšným,“ prohlásil Ovčáček za prezidenta Zemana. Dodal, že podobná řešení by v krajích Miloš Zeman uvítal.

Vznikající koalice v krajích
Zdroj: ČT24

Po pondělní dohodě na koalici bez ANO v Pardubickém a Královéhradeckém kraji se k regionům s koalicí bez vítěze voleb přidal i Plzeňský. Tam se na spolupráci dohodla druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj se dvěma mandáty. Toto spojení umožní těsnou nadpoloviční většinu 23 křesel z 45 míst v zastupitelstvu.

Hlasitá kritika zní i z centrály ANO. Zaspali jste, vzkazuje Hamáček

Vznik koalic bez ANO v krajích, kde hnutí ministra Andreje Babiše zvítězilo, kritizuje od pondělí i sám předseda hnutí. V Pardubickém kraji si uvědomuje dlouhodobé spojenectví ČSSD s KDU-ČSL. „Takže tam ani nebyla šance,“ prohlásil. A v Královéhradeckém a v Plzeňském kraji podle Babiše byly strany už předem domluveny, že ANO do koalice nepustí.

Vy jako voliči máte nějakou preferenci, je vás nějaká většina a nás některé politiky to vůbec nezajímá. My si to prostě upečeme po svém.
Martin Stropnický
ministr obrany

„Tam je samozřejmě obava, že my bychom se snažili rozkrývat nějaké minulé záležitosti. A to je asi ten hlavní důvod, proč nás tam nechtějí,“ tvrdí Babiš, který se mračí zejména na poměry v Plzeňském kraji. V narážce na sicilskou mafii kraj označil za Palermo. Podle něj tam představitelé ČSSD mají spojitost s privatizací Škody Transportation a s „podivnými zakázkami“ s dopravními podniky a s Českými drahami. „Fungují tam dobře s ODS, s těmi kmotry,“ řekl.

Budoucí hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) má pochopitelně jiné vysvětlení. Tvrdí, že formát koalice se podobá koalici ve městě Plzni. „A to pro mě bylo velmi lákavé,“ říká s příslibem lepší spolupráce kraje a krajského města.

Místopředseda ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček ale situaci vidí jinou optikou, ačkoli přiznává, že usuzuje jen podle zpráv z médií. „Tam kde k tomu došlo, hnutí ANO pravděpodobně nevyvíjelo dostatečnou aktivitu, popřípadě nebylo ochotno spolupracovat a jejich kolegové zvolili jinou alternativu,“ popsal svůj dojem ze situace ve třech krajích. Rozhodně odmítl, že by krajské buňky jednaly na pokyn z vedení ČSSD.