Letošní hurikánová sezona má být normální. Díky srážce několika protichůdných extrémů

Severní a střední Ameriku v posledních letech trápily silné hurikány. Podle nové předpovědi meteorologů by letos měla být sezona tropických bouří celkem průměrná.

Výhled Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) pro hurikánovou sezonu v Atlantiku v roce 2023, která trvá od 1. června do 30. listopadu, předpovídá čtyřicetiprocentní pravděpodobnost téměř normální sezony, třicetiprocentní pravděpodobnost nadnormální sezony a třicetiprocentní pravděpodobnost sezony pod normálem.

Předpověď hurikánové sezóny 2023
Zdroj: NOAA

NOAA předpovídá 12 až 17 bouří, které budou natolik silné, že si zaslouží vlastní jména; tato pojmenování úřad rovnou představil. Z nich by se pět až devět mohlo stát hurikány, a to včetně jednoho až čtyř velkých hurikánů (kategorie 3, 4 nebo 5). Tento scénář je podle NOAA pravděpodobný na 70 procent.

  • Jde o stejný meteorologický jev, tedy tropickou cyklonu, jen se v různých oblastech nazývá různě:
  • Severní Amerika – hurikán. Název pochází zřejmě od mayského boha větrů Huracana.
  • Asie – tajfun. Do Asie se toto slovo dostalo z řečtiny, kde označovalo mytologického obra Týfóna.
  • Indický oceán – cyklon. Poprvé toto slovo použil britský obchodník Henry Piddington roku 1848. Vycházel z řeckého slova kykloun, které znamená pohybovat se v kruhu.

„Díky zásadním investicím ministerstva obchodu a NOAA do vědeckého a technologického pokroku v oblasti modelování hurikánů bude NOAA schopna poskytovat ještě přesnější předpovědi, což pomůže zajistit, aby lidé měli informace, které potřebují k přípravě a reakci na ničivé ekonomické a ekologické dopady atlantických hurikánů,“ uvedla ministryně obchodu Gina M. Raimondová.

Srážky více vlivů

Přestože je rok 2023 plný klimatických a meteorologických extrémů, hurikánová sezona bude zřejmě méně aktivní než v posledních letech. Podle vědců za to mohou konkurenční faktory – některé z nich potlačují rozvoj bouří a jiné ho podporují.  Dohromady tyto faktory, které působí proti sobě, povedou k tomu, že by se hurikánová sezona neměla lišit od dlouhodobého průměru.

Jména pro tropické bouře v sezóně 2023
Zdroj: NOAA

Po třech hurikánových sezonách s výskytem jevu La Nina vědci z NOAA předpovídají, že letos v létě se může vyvinout jev El Nino, který může aktivitu hurikánů v Atlantiku potlačit. Potenciální vliv El Nina na vývoj bouří by mohly kompenzovat příznivé podmínky v místní tropické části Atlantické pánve.

Mezi tyto podmínky patří dva nejsilnější faktory. Prvním z nich je možnost nadnormálního západoafrického monzunu, který vytváří africké východní vlny a má pozitivní vliv na vznik některých silnějších a déle trvajících atlantických bouří. Druhým jsou vyšší než normální teploty povrchu moře v tropických oblastech Atlantského oceánu a Karibského moře, které vytvářejí více energie pro rozvoj bouří. Tyto faktory jsou součástí dlouhodobější proměnlivosti atmosférických a oceánských podmínek v Atlantiku, které jsou pro rozvoj hurikánů příznivé.