V Austrálii začali očkovat koaly proti chlamydiím. Nakazí se jimi při páření

Australští vědci začali s testováním očkování koalů medvídkovitých proti infekci bakteriemi chlamydiemi, která výrazně ohrožuje populaci těchto volně žijících zvířat. Vědci se na testovací populaci snaží pochopit, jak velké procento koalů musí naočkovat, aby zabránili či výrazně omezili šíření nemoci, která se přenáší během páření.

Vědci vedou testovací program v oblasti Northern Rivers ve státě Nový Jižní Wales. V plánu mají naočkovat zhruba polovinu tamní populace koalů, což je zhruba padesátka zvířat. První jedince naočkovali na začátku března a podávání vakcíny se po více než dvou měsících pomalu chýlí ke konci.

„Chceme vyhodnotit, jaké procento koalů potřebujeme naočkovat, aby se výrazně snížilo (šíření) nákazy a nemoci,“ řekl agentuře AP biolog Samuel Phillips, který pomáhal s nastavením programu. Vakcína sama byla již otestovaná na koalech, kteří se z volné přírody dostali do útulků, a měla by být pro zvířata bezpečná. 

  • Chlamydie jsou nepohyblivé bakterie, které parazitují uvnitř buněk. Někdy žijí ve svých hostitelích, aniž by způsobily potíže, proto se předpokládá, že jejich hostitelé jsou v podstatě přirozenými rezervoáry. Patří však také mezi původce onemocnění lidí i zvířat – chlamydiózy.

Infekce chlamydiemi a následná nemoc chlamydióza představují pro populaci koalů výrazné ohrožení. „Zabíjí koaly, protože ti onemocní tak silně, že nemohou lézt po stromech, aby si obstarávali potravu, nebo utéct před dravci – a samičky se navíc mohou stát neplodnými,“ popsal Phillips.

Chlamydia trachomatis
Zdroj: Wikimedia Commons

Vědci koaly očkují za použití pasti, kterou vybudují kolem kmene stromu, na kterém se zrovna zvíře nachází. Po anestezii ho naočkují a pak ho 24 hodin drží pod kontrolou. Zvíře je nakonec vypuštěno do volné přírody a označeno růžovou tečkou, aby se zamezilo opakovanému očkování jednoho zvířete.

Očkování zvířat žijících ve volné přírodě je stále dosti vzácné. V minulosti vědci naočkovali například tuleně na Havajských ostrovech a v Brazílii dostaly očkování proti žluté chřipce opice lvíčci zlatí.