Střední třída žila skromně, toužila po lepším, ukazuje nový nález v Pompejích

Čtyři pokoje plné talířů, amfor a dalších předmětů každodenní potřeby objevili archeologové v italských Pompejích, které před téměř dvěma tisíci lety zničila erupce sopky Vesuv. Podle odborníků nález v jednom ze sopečným popelem zasypaných domů ukazuje život tehdejší střední třídy, napsala agentura Reuters.

Objev archeologové učinili v nově odkrytých patrech dříve zkoumaného domu. V pokojích našli úlomky pestrobarevných i obyčejných misek a talířů, narychlo vyprázdněný kufr, postel a terakotovou nádobku na kadidlo. 

Podle odborníků nebyli lidé žijící v domě natolik zámožní, aby vyzdobili celý pětipokojový dům. Dvůr budovy odkrytý v roce 2018 byl zdobený freskami ptáků, rostlin a loveckých výjevů. Jeden z nově nalezených pokojů naopak neměl vymalované zdi a podlahu tvořila udusaná hlína – zřejmě sloužil jako skladiště.

Dům střední třídy v Pompejích
Zdroj: Reuters

Víc doufání než krásy

„Nevíme, kdo tu žil, ale život plný potěšení vyobrazený ve dvoře byl pravděpodobně spíš odrazem jejich tužeb, než každodenní realitou,“ uvedl šéf archeologického parku v Pompejích Gabriel Zuchtriegel. Nález podle něj ukazuje život obyčejných lidí ve městě, které v roce 79 našeho letopočtu zničil sopečný výbuch.

Archeologové se ve svém pátrání v posledních desetiletích soustředili zejména na honosné, freskami zdobené vily příslušníků vyšších tříd. Jejich pozornost se ale nyní obrací k životům střední třídy i služebnictva nebo otroků, píše agentura AP.

„V Římské říši žila velká část obyvatelstva, která se potýkala se svým sociálním postavením a pro kterou 'denní chléb' nebyl samozřejmostí,“ řekl Zuchtriegel. Tito lidé podle něj byli v době politických krizí zranitelní, ale zároveň neztráceli ambice, co se stoupání po společenském žebříčku týče.

Dům střední třídy v Pompejích
Zdroj: Reuters

Město zamčené v popelu

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, zasypal Vesuv spolu s římskými městy Herculaneum, Stabie a Oplontis. Obyvatele zastihla katastrofa nepřipravené a mnoho z nich poté zatuhlý popel věrně zachytil v posledních okamžicích života.

Archeologický park Pompeje, který je rovněž památkou UNESCO, je po římském Koloseu druhou turisty nejnavštěvovanější památkou v Itálii.