Do pěti let bude dostupné mateřské mléko ze zkumavky, tvrdí firma financovaná Billem Gatesem

Mateřské mléko vyráběné v laboratoři by mohlo být na trhu do pěti let, slibují výzkumníci. Pracuje na tom společnost podporovaná finančně Billem Gatesem.

Společnost BIOMILQ se snaží vytvořit buňky, které by mohly vyrábět lidské mateřské mléko podobným způsobem, jakým některé společnosti vytvářejí laboratorně pěstované maso. Pro CNN Business to popsala spoluzakladatelka společnosti Leila Stricklandová.

Stricklandová přišla s tímto nápadem poté, co měla problémy s kojením svého prvního dítěte a pak zjistila, kolik dalších matek se potýká se stejným problémem. Náhražek mléka sice existuje spousta a vyrábějí se celé desítky let, ale žádná neposkytuje zcela plnohodnotnou náhradu přirozeného kojení.

Startup se sídlem v Severní Karolíně získal investici ve výši 3,5 milionu dolarů od fondu Breakthrough Energy Ventures, který založil Bill Gates, už v červnu 2020. Tento fond kromě Gatese podporují i další technologičtí vizionáři, mezi členy správní rady Breakthrough Energy patří generální ředitel Amazonu Jeff Bezos, Mark Zuckerberg z Facebooku a zakladatel Virgin Richard Branson.

Kojení ze zkumavky

Oblíbené náhrady mateřského mléka, jako jsou třeba výrobky značek Sunar (zkratka slov Sušena Národní), Hipp nebo Nutrilon, obsahují zejména mléčný tuk, který malé děti nutně potřebují ke zdravému rozvoji. Bývají doplňované i nejrůznějšími látkami, které napodobují vlastnosti mateřského mléka, ale složení toho „přírodního“ je natolik složité, že zcela ho zatím okopírovat nejde.

Například podle americké Mayo Clinic umělá kojenecká výživa neposkytuje stejné prvky posilující imunitu jako mateřské mléko, které může poskytnout pouze lidské tělo, a zároveň uvádí, že mateřské mléko je snadněji stravitelné.

A právě to chce BIOMILQ vyřešit. Pracuje na výrobě umělého lidského mléka, které bude mít plně vlastnosti toho přirozeného. Ve vývoji využívá lidskou prsní tkáň a mléko darované místními ženami. Výzkum a vývoj je ale náročný, platí pro něj podobná pravidla i problémy jako pro výrobu umělého masa. V laboratorních podmínkách není tak velký problém vytvořit miniaturní množství mateřského mléka, ale problém je dostat vše do podoby, kdy by se dalo vyrábět v průmyslovém množství. A navíc tak, aby se to vyplatilo. 

Společnost BIOMILQ bude muset samozřejmě získat schválení regulačních orgánů, které prokáže, že jejich výrobek je pro kojence bezpečný a přínosný. Podle Stricklandové by tato náhražka měla poskytovat dětem výživu, jejíž profil je bližší lidskému mléku ve srovnání s kojeneckou výživou založenou na kravském mléce.