Do vesmíru letěl herec Shatner. Stal se nejstarším turistou-astronautem

Události: Let kapitána Kirka do vesmíru (zdroj: ČT24)

Devadesátiletý herec William Shatner, který strávil čtyři desetiletí v roli neohroženého velitele lodi USS Enterprise ze seriálu Star Trek, ve středu odstartoval na skutečný let do kosmu. Letěl tam v rámci další etapy snah miliardáře Jeffa Bezose ovládnout perspektivní odvětví vesmírné turistiky. S dalšími třemi turisty-astronauty ho vynesla raketa New Shepard společnosti Blue Origin. Raketa i modul RSS First Step s posádkou bezpečně přistály a Shatner, kterému je 90 let, se stal nejstarším člověkem ve vesmíru.

Raketa s modulem opustila startovací rampu společnosti Blue Origin u města Van Horn na západě Texasu v 09:50 místního času (16:50 SELČ). Let trval přibližně deset minut a všechny jeho fáze proběhly podle plánu.

Modul se tři minuty po startu oddělil od rakety a vystoupal do výšky 106 kilometrů. Mezitím New Shepard přistál kolmo na stanoveném místě a nedlouho poté se na zem asi tři kilometry od místa startu bezpečně vrátil modul s lidmi.

Blue Origin má za sebou další úspěšný let do vesmíru. Cestu absolvoval i kapitán Kirk (zdroj: EBU)

„Tenhle zážitek je něco neuvěřitelného,“ prohlásil Shatner poté, co jako druhý v pořadí vystoupil z modulu po přistání. „Nemůžu se z toho dostat, nechci ten pocit ztratit,“ řekl herec viditelně dojatý z letu.

Vypuštění bylo původně plánováno na úterý, ale kvůli počasí se odložilo na dnešek. I ve středu se start několikrát posunul, důvod ale společnost neupřesnila.

Jednalo se o druhou výpravu společnosti Blue Origin na hranici vesmíru s turisty. V posádce nebyl ani tentokrát žádný profesionální astronaut. Modul First Step je totiž zcela automatizovaný a pro let vzhůru, sestup ani přistání není na palubě potřeba žádný odborný personál.

Raketa New Shepard společnosti Blue Origin nesla kromě Shatnera, který se proslavil rolí kapitána Jamese Tiberia Kirka, další tři astronauty. Jsou to Audrey Powersová, manažerka společnosti Blue Origin, Chris Boshuizen, bývalý inženýr NASA a zakladatel společnosti Planet Labs, která se zabývá satelitním snímkováním Země, a Glen de Vries, výkonný ředitel společnosti Medidata Solutions zabývající se klinickým výzkumem. 

Kapitán Kirk v kosmu

Úspěšný let dělá z devadesátiletého Shatnera nejstaršího člověka, který se zatím do kosmu podíval.

Šlo o teprve druhý pokus o let s posádkou raketového systému. Poprvé do vesmíru letěl letos v červenci, když vynesl Bezose, 57letého zakladatele Amazonu a nejbohatšího muže světa, jeho bratra Marka a další dva pasažéry 107 kilometrů do vesmíru.

Miliardář Jeff Bezos dosáhl hranice vesmíru v raketě New Shepard společnosti Blue Origin (zdroj: ČT24)

Bezos tento let označil za „nejlepší den ve svém životě“, a to přesto, že ho o devět dní předběhl britský miliardář Richard Branson. Ten se dostal na hranici vesmíru na palubě VSS Unity společnosti Virgin Galactic. Oba podnikatelé se přetahují s třetím bohatým podnikatelem, Elonem Muskem ze společnosti SpaceX, o nabídku pravidelných výletů mimo planetu pro cestující platící jízdné.

Právě Bezosův let doposud držel rekord v letu nejstarší osoby, tou byla 82letá Wally Funková. Shatner se podle svých slov těšil, až ji překoná. Pro média uvedl, že se letu nebojí a že očekává, že nejtěžší částí letu bude usednutí do křesla: „Pokud nejste opravdu pružní, je nastupování a vystupování ze sedadel docela fuška.“

Mezi soukromými společnostmi schopnými dopravovat do vesmíru astronauty je zatím nejúspěšnější firma SpaceX. Její lodě Dragon a Crew Dragon dopravují na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) náklad i posádky.