Vědci našli v Severní Americe lidské stopy starší než 20 tisíc let. Mění to představy o jejím osídlení

Archeologové odhalili pravděpodobně nejstarší známé lidské stopy v Severní Americe. V rámci výzkumu v národním parku White Sands v Novém Mexiku našli otisky, jejichž stáří odhadují na 21 tisíc až 23 tisíc let, uvedl časopis Science.

Přibližně tucet otisků se ukrýval ve vrstvách půdy v národním parku. Aby vědci určili jejich stáří, využili toho, že v některých z otisků se nacházela pravěká semena – a ta se dají dost přesně datovat.

Při analýze se také ukázalo, že stopy patřily různým lidem, většinou dětem a dospívajícím. Není to poprvé, co na tomto místě byly objevené pozoruhodné lidské stopy – nedávno tam vědci našli otisky, které jim připomněly film Doba ledová.

Posun o deset tisíc let

Dříve vědci předpokládali, že nejstarší výskyt lidí v Americe se datuje do doby před jedenácti tisíci až třinácti tisíci lety. Důkazem byly kamenné hroty oštěpů, které se nacházejí na rozsáhlých územích celého kontinentu – byly spojené s takzvanou kulturou Clovis pojmenovanou podle stejnojmenného města v Novém Mexiku.

„Tyto nové důkazy jsou velmi přesvědčivé a nesmírně zajímavé,“ uvedl pro odborný žurnál Nature archeolog a odborník na radiokarbonové datování z Vídeňské univerzity Tom Higham. „Jsem přesvědčený, že tyto otisky jsou opravdu přesně tak staré, jak jsme zjistili.“

Duny v parku White Sands
Zdroj: Wikimedia Commons

Kultura Clovis je považována za předchůdce všech kultur původních obyvatel Ameriky – podle genetických dat byli lidé kultury Clovis předky asi 80 procent současné domorodé americké populace. Zbývajících dvacet procent pochází z kmenů, které Ameriku osídlily až v pozdějších vlnách. Existuje ale několik značně sporných náznaků, že se sem mohli lidé dostat už dříve – nová práce je zatím nejlepším důkazem.

„Přináší velmi přesvědčivé důkazy o tom, že tyto stopy jsou nejen lidské, ale že jsou starší než 20 tisíc let,“ řekl Spencer Lucas, paleontolog z Muzea přírodní historie a vědy Nového Mexika v Albuquerque pro časopis Nature. „To přepisuje naši znalost dějin.“

Místo, kde byly stopy objevené
Zdroj: Bournemouth University

Protože byl tento výzkum nesmírně náročný, podíleli se na něm odborníci z národního parku White Sands, National Park Service, US Geological Survey, Bournemouth University, University of Arizona a Cornell University.