Žraloci v chráněné oblasti v Indickém oceánu jsou častými oběťmi pytláků, upozornila studie

Tisíce žraloků se v chráněné oblasti v Indickém oceánu za poslední dekádu staly terčem ilegálního lovu. Poukázal na to výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Marine Science. Tamní vody jsou domovem i některých kriticky ohrožených druhů. Podle vědců je v tomto ohledu klíčová spolupráce s rybářskými komunitami v regionu.

Nová studie se zaměřila na ilegální lov žraloků v chráněné mořské oblasti v Britském indickooceánském území. Ta vznikla v roce 2010 a má rozlohu 640 tisíc kilometrů čtverečních. Tamní vody jsou domovem velkého množství právě těchto predátorů.

Údaje, které se vědcům podařilo získat, naznačují, že mezi lety 2010 až 2020 bylo v této chráněné oblasti uloveno více než čtrnáct tisíc žraloků. Podle rybářů z regionu, s nimiž vědci během výzkumu mluvili, je ale možné, že skutečné číslo bylo podstatně vyšší. 

Výzkumný tým také zjistil, že čtvrtina zachycených plavidel, která byla podezřelá z nelegálního rybolovu, pocházela ze Srí Lanky. Postupem času ale přibývalo lodí z Indie. Ty byly mnohdy větší, a měly tak větší kapacitu na žraloky.

„Prosazování pravidel v tak velké a odlehlé oblasti je nesmírně obtížné,“ poznamenala hlavní autorka výzkumu Claire Collinsová z University of Exeter. „Naše výsledky ukazují, že nelegální rybolov představuje pro žraloky žijící v oblasti Britského indickooceánského území velkou hrozbu,“ uvedla. 

Collinsová v té souvislosti dodala, že tamní vody jsou mimo jiné domovem kriticky ohrožených druhů, jako je například žralok dvouploutvý nebo kladivoun bronzový. Pytláci podle ní navíc mnohdy loví kolem útesů, kde žije mnoho mláďat, což je pro budoucnost některých druhů zvláště nebezpečné.

Kladivoun bronzový
Zdroj: Flickr

Nutnost spolupráce s rybářskými komunitami

„Klíčová je spolupráce  s rybářskými komunitami, abychom pochopili, kde, kdy a proč lidé loví nelegálně - a jak můžeme zlepšit zastrašování,“ uvedl další z autorů Tom B. Letessier ze Zoological Society of London.

Vědci totiž například zjistili, že rybáři mají velmi odlišné představy o pokutách, kterým mohou čelit. Mnohdy se navíc také domnívají, že je velmi nepravděpodobné, že budou při pytlačení chyceni. Cestou je podle odborníků také širší využívání satelitů při sledování plavidel, která se v oblasti pohybují.