Muskova raketa Starship má za sebou první úspěšný let. V budoucnu by měla létat na Mars

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX Elona Muska po čtyřech předchozích neúspěších zvládl první testovací let, včetně dosednutí, informovala agentura AP. Tato raketa má v budoucnu mimo jiné dopravovat lidi na Mars.

Předchozí zkušební lety skončily výbuchem před, během nebo krátce po dosednutí v jihovýchodním cípu Texasu nedaleko města Brownsville. Tentokrát ovšem vylepšená verze rakety ve tvaru náboje vystřelila z vývojového a testovacího areálu firmy SpaceX v Boca Chica do výšky více než 10 kilometrů nad Mexický záliv, pak se převrátila a klesala nejprve v horizontální poloze a přesně na dosednutí se dostala do vertikální polohy. „Starship přistála!“ oznámil komentátor testovacího letu.

Požár, který se rozhořel u základny rakety, se podařilo rychle uhasit a raketa s označením SN15 po šestiminutovém letu zůstala stát. Podle Muska bylo přistání „předpisové“.

Starship je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Mars. První stupeň společnost pojmenovala jako Super Heavy, neboť bude vybaven 35 motory Raptor.

Druhý stupeň bude mít šest motorů a bude schopen letů nezávisle na prvním stupni. Super Heavy má být stejně jako Starship opakovaně použitelný, což by mělo výrazně snížit náklady na vesmírné výpravy.

Konkurence přichází

Zatím neměla SpaceX příliš konkurence, ale to se změní letos v létě. Soukromá vesmírná společnost Blue Origin, kterou založil miliardář Jeff Bezos, totiž do vesmíru poprvé lidskou posádku vypraví 20. července - informovala o tom tento týden na svém webu. Blue Origin jedno místo ve své letní expedici v raketě New Shepard s modulem pro posádku draží. Utržené peníze připadnou nadaci podniku, která se nazývá Club for the Future a podporuje matematiku a přírodovědné vzdělávání.

Blue Origin v segmentu komerčních cest do vesmíru soupeří s firmami Space Exploration Technologies (SpaceX) zakladatele Tesly Elona Muska a Virgin Galactic, za níž stojí britský miliardář Richard Branson.

Blue Origin
Zdroj: Blue Origin

Detaily prvního letu rakety New Shepard s lidskou posádku nejsou známé, nicméně Blue Origin plánuje vypravit šest astronautů na zhruba jedenáctiminutovou cestu, při níž překročí takzvanou Kármánovu hranici ve výšce 100 kilometrů, která je obecně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírných prostorem. Po dosažení stavu beztíže se od rakety oddělí modul s posádkou. Znovupoužitelná raketa New Shepard a modul s padákem přistanou několik kilometrů od sebe.

Virgin Galactic nyní má kolem 600 klientů, kteří za budoucí let do vesmíru zaplatili až 250 tisíc dolarů (5,38 milionu Kč). Společnost přestala rezervace přijímat v roce 2018, ale později tento rok - poté co se na suborbitální let vydá i Branson - ji bude znovu možné podat. Budoucí cena bude vzhledem k poptávce vyšší.