Jedním z dlouhodobých následků covidu může být nadměrné vypadávání vlasů, ukázala studie

Pacienti, kteří prodělali závažnou formu nemoci covid-19, se mohou v následujících měsících potýkat s vypadáváním vlasů. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval časopis The Lancet. Vědci také došli k závěru, že dlouhodobé zdravotní dopady se v tomto ohledu častěji týkají žen.

Dřívější výzkumy zjistily, že zdravotní následky u desetiny lidí přetrvávají i několik měsíců po prodělání koronaviru. Tito pacienti se obvykle potýkají s únavou, ztrátou chuti a čichu. Výjimečná není ani nevolnost či bolesti kloubů a svalů. Nová studie navíc ukázala, že mezi dlouhodobé dopady lze zahrnout také vypadávání vlasů.

Celkem měli vědci k dispozici 1655 pacientů z čínského Wu-chanu. Ti byli z tamní nemocnice po prodělání covidu propuštěni v období mezi sedmým lednem až 29. květnem loňského roku.

Půl roku po skončení hospitalizace zmíněná skupina podstoupila fyzické a krevní testy. Také vyplnila dotazník, který měl posoudit, zda mají po zkušenosti s nemocí covid-19 nějaké dlouhodobé zdravotní problémy.

Více než pětině účastníků nadměrně padaly vlasy

Výsledky ukázaly, že 63 procent pacientů se potýkalo s únavou nebo svalovou slabostí. Dvacet sedm procent účastníků uvedlo, že mělo potíže se spánkem, 22 procent pak zaznamenalo, že jim více padají vlasy.

Podle autorů studie je ale třeba poznamenat, že tento problém není po prodělání infekcí ničím neobvyklým. „Dočasná ztráta vlasů je po horečce či nemoci normální. Vysoké teploty jsou jedním z příznaků covidu-19,“ vysvětlila The American Academy of Dermatology Association (AAD).

AAD také uvedla, že výrazné padání vlasů může člověka po covidu trápit i šest až devět měsíců. Problém navíc může zhoršovat stres, který mnozí lidé v souvislosti s pandemií zažívají. Odborníci proto doporučují se stresu co nejvíce vyhýbat.