V USA mohly kvůli pandemii umřít na rakovinu desetitisíce lidí navíc. Nechávají se méně testovat

Ve Spojených státech se od začátku pandemie covidu-19 o polovinu snížil počet zjištěných onemocnění rakovinou. K tomuto závěru došla nová americká studie, o níž informuje agentura AFP. Její autoři takový vývoj označili za nepříznivý. Způsoben je podle nich odkládáním neurgentních návštěv lékařů a tím, že se lidé pokud možno vyhýbali nemocnicím, protože měli strach z nákazy koronavirem.

Podle závěru vědců klesl počet diagnostikovaných případů šesti typů rakoviny v březnu a dubnu letošního roku o 46 procent oproti obvyklým číslům. Úbytek přitom začal v prvním březnovém týdnu, tedy těsně před přijetím společenských restrikcí v USA, a ustálil se na své poloviční hodnotě koncem toho měsíce. V současné chvíli počty odhalených případů rakoviny znovu stoupají, stále však nedosáhly svých původních hodnot před pandemií.

„I když si lidé začali udržovat odstup od ostatních, rakovina si nedala pauzu,“ napsali autoři studie. „Opoždění diagnóz povede bezpochyby k projevům v pokročilejším stadiu s vážnějšími klinickými následky,“ dodávají. Citují přitom dosud nepublikovanou studii z londýnské univerzity UCL, podle níž v důsledku pandemie zemřelo na rakovinu v USA o 33 890 lidí více, než je obvyklé.

Na pokles odhalených nádorových onemocnění upozornilo v minulosti také například Nizozemsko. Podle expertů se přitom jedná z hlediska veřejného zdraví o časovanou bombu, na kterou by se měly zdravotnické úřady připravovat.

Jde přitom jen o jeden z nepřímých zdravotnických dopadů nynější pandemie. Jiné studie již dříve ukázaly, že nápadně klesl rovněž počet urgentních případů zástavy srdce, mozkové mrtvice či zánětů slepého střeva. Významně se snížily také počty základních vakcinací u dětí a mezinárodní zdravotnické agentury se rovněž obávají nepříznivého vlivu na boj s virem HIV, malárií či tuberkulózou. Vzhledem k šíření koronaviru se totiž přerušila řada zdravotnických kampaní, dodavatelských řetězců a mnoha lidem se ztížil přístup k lékařské péči.

Data z Velké Británie to potvrzují

Britští vědci předpovídali, že se něco takového stane, už v dubnu, kdy to začala naznačovat první data. Experti z UCL tehdy na základě údajů z nemocnic uvedli, že jen ve Velké Británii kvůli pandemii může na rakovinu zemřít více osob než během „normálního roku“.

Britští vědci spočítali, že za rok 2020 by takových osob mohlo být až o 20 procent víc než v minulých letech. Průměrně ročně v Británii umírá na nádory 31 354 nově diagnostikovaných pacientů, letos by jich mohlo být o 6270 více. Pokud by se počítaly nejen nově diagnostikované případy, mohlo by být mrtvých na rakovinu kvůli omezení péče za pandemie dokonce až o 17 915 více.