Čeští vědci vyvíjejí metodu, která odhalí návrat rakoviny z pouhých několika kapek krve

Události: Diagnostika rakoviny z kapky krve (zdroj: ČT24)

Nová diagnostická metoda oncoMonitor, kterou vyvíjí čeští vědci, umožňuje z malého vzorku krve odhalit, zda se pacientovi vrací rakovina. Její testování teď pěti miliony podpořil také biotechnologický inkubátor i&i Prague, v praxi by se mohla objevit už letos. Metoda je vhodná pro pacienty, kterým hrozí recidiva i po vyoperování nádoru; včasné odhalení metastáze je totiž po další léčbu klíčové.

Muž měl rakovinu tlustého střeva. Lékaři mu nádor i první metastáze odstranili a v současnosti se pacient zdá být zdravý. Přesto je ale možné, že se nemoc znovu objeví. 

Až doposud šlo návrat rakovinového bujení definitivně potvrdit až počítačovou tomografií; ta ale pacienta mnohem víc zatěžuje a nedá se dělat tak často. Díky nové metodě bude k pozorování zdravotního stavu a možných rizik stačit pacientovi čas od času odebrat malé množství krve.

Nové metody pracuje s „pamětí“. Za pomoci analýzy původního vyoperovaného nádoru lékaři vědí, jak přesně v případě toho kterého pacienta vypadala DNA mutovaná rakovinovým bujením. Tyto znaky pak hledají v krvi. 

„Pocházejí jen a pouze z nádoru daného pacienta. Pokud skutečně nějaké markery zachytíme, tak se jednoznačně jedná o to, že se nádor znovu může šířit do krve,“ vysvětlil genetik a spoluzakladatel Elphogene Marek Minárik.

Funkčnost metody už potvrdily klinické studie. Teď se ještě musí ověřit, jestli bude dobře použitelná v běžné praxi. Teoreticky se oncoMonitor dá využít u více typů rakoviny. Vědci a lékaři se ale zatím soustředí na pokročilý karcinom tlustého střeva. 

Rakovinou onemocní každý třetí Čech

Právě karcinom tlustého střeva je po kožních nádorech nejčastější typ rakoviny v Česku. Následují nádory prostaty u můžu a prsu u žen.

Nějakou formou rakoviny onemocní během života každý třetí obyvatel Česka a nádorů postupně přibývá. Podle posledních souhrných dat (z roku 2016) se nádor nově objevil u téměř 97 tisíc lidí. Deset let předtím to přitom bylo necelých 73 tisíc pacientů. 

Nádorových onemocnění je sice víc, na druhou stanu ale přibývá pacientů, kteří žijí dlouho bez jakýchkoli příznaků anebo se přímo vyléčí – a to díky modernějším přístrojům, programům na včasné zachycení nemoci, ale také lepším a dostupnějším lékům.

Testování možného léku na rakovinu

Další tým českých výzkumníků v současné době pokračuje v testování látky, která by mohla různá nádorová onemocnění léčit. V první fázi lékaři sledovali možné nežádoucí účinky a hledali bezpečnou dávku. V další fázi se zaměří na samotný léčivý efekt.

Látka MitoTam cílí na mitochondrie – ty jsou něco jako elektrárny buněk. „Rakovinné buňky jsou specifické tím, že produkují víc energie, potřebují ty elektrárny víc než ty zdravé buňky. My ničíme ty elektrárny a přednostně ničíme elektrárny rakoviných buněk,“ vysvětlil dříve Jan Štursa, chemik z Biotechnologického ústavu Akademie věd České republiky.

První fáze testování trvala rok a bylo do ní zařazeno 23 pacientů. Během ní lékaři potřebovali především určit dávku bezpečnou pro tělo. U některých pacientů se stav přestal zhoršovat. „Zatím u těch dvou nádorů ledvin a u jednoho nádoru plic,“ uvedl přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Luboš Petruželka 

Jestli má ale látka skutečně účinek, ukáže až další fáze klinické studie, do které vstoupí část lidí z první etapy. To byli pacienti, u kterých selhala veškerá dostupná léčba. Zároveň ale lékaři budou nabírat i novou pacientskou skupinu. Do studie se můžou přihlásit lidé z celé republiky. Zařazení do klinické testů se ale řídí přísnými pravidly. 

Během dalšího testování chtějí lékaři blíž vytipovat, pro které typy nádorů by látka mohla být vhodná. Samotná studie poběží ještě několik let.