Do Česka míří levnější biologické léky na nádory. Díky nižší ceně se dostane na víc pacientů

Do Česka míří dostupnější biologické léky (zdroj: ČT24)

Víc onkologických pacientů by mělo v budoucnu dostat biologickou léčbu. Originálním lékům skončila patentová ochrana a k českým pacientům se už letos dostanou méně nákladné náhrady, což může ušetřit až stovky milionů korun. Finančně nákladná biologická léčba, která se používá k léčbě nádorů nebo poruch imunity, stála loni české zdravotnictví asi deset miliard korun. Letos se počítá s částkou ještě asi o 1,5 miliardy vyšší.

Moderní léky vyrobené z živých buněk mohou u jednoho pacienta stát až miliony korun ročně. Proto je předepisují pouze specializovaná centra. Jen u největší pojišťovny VZP už je teď dostává přes 30 tisíc pacientů ročně.

Umí totiž zlepšit nebo dokonce opravit schopnost sebeobrany lidského těla. Z toho důvodu se používají například pro léčbu autoimunitních chorob, jako jsou lupénka, revmatoidní artritida a roztroušená skleróza.

V Česku se biologické léky objevily kolem roku 2000. „Do té doby jsme léčili léky, které oslabovaly imunitu a měly spoustu nežádoucích účinků. Potom se podařilo vyrobit molekuly, které působily cíleně. Začalo jich přibývat, ale problémem byla cena,“ vysvětloval ředitel revmatologického ústavu Praha Karel Pavelka.

Když skončí patentová ochrana

Stejně jako u klasických léčiv platí i v případě těchto biologických léků patentová ochrana. Ta už ale u některých léků vypršela a postupně se začaly objevovat jejich levnější náhražky: takzvané biosimilars, tedy obdoba generik u klasických léků.

Důvody k přechodu na levnější varianty léků z originálního jsou hlavně ekonomické. „Přirovnal bych to k výměně spojky v autě, kde vám nabídnou originální značkový díl, a nebo levnější, neoriginální. Ten ale musí fungovat úplně stejně,“ vysvětluje náměstek ředitele Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Zkušenosti s biosimilars už mají lékaři v revmatologii nebo gastroenterologii. Podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové se v onkologii zatím tato léčiva využívala jen v podpůrné léčbě.

Už letos by se ale měly do Česka dostat ve světě již používané biosimilární léky na nádory. „U karcinomu prsu bude k dispozici trastuzumab, což je velice významný lék pro určitou skupinu pacientek,“ vysvětluje Jana Prausová. To, že se dostane na trh, navíc povede v Česku ke snížení ceny originálu, který se používá i na léčbu karcinomu žaludku.