Pomoc na stavbách nebo při zvládání pandemie. Robotický pes jde do volného prodeje

Robotický pes Spot společnosti Boston Dynamics míří do volného prodeje. Žluté robotické zařízení si bude možné pořídit přibližně za stejnou částku jako luxusní auto – a to od 74 500 amerických dolarů (1,8 milionu korun). Dodací lhůta je ve Spojených státech šest až osm týdnů.

Čtyřnohý robopes získal už dříve pozornost světových médií nejenom díky své schopnosti běhu či zdolávání schodů. Během pandemie koronaviru například pomáhal vymáhat bezpečné rozestupy. Osvědčil se také jako pomocník na stavbách.

Nyní míří žlutý robot na americký trh. Doposud si společnosti mohly robotího psa pouze dočasně pronajmout – tímto způsobem bylo využito zhruba 150 Spotů. 

„Kombinace Spotova sofistikovaného softwaru a vysoce výkonného mechanického designu umožňuje, aby robot rozšířil rozsah nebezpečné nebo obtížné lidské práce,“ uvedl podle CNN Marc Raibert, předseda a zakladatel společnosti Boston Dynamics.

„Nyní je možné Spota využít k zajištění větší lidské bezpečnosti v prostředích a při úkolech, kde tradiční automatizace neuspěla,“ dodal Raibert.

Psího robota je však podle Boston Dynamics možné pořídit pouze pro komerční a průmyslové účely. Společnost nechce, aby si lidé pořizovali Spoty domů pouze pro zábavu. Zákazník musí před koupí prokázat, že jej využije k prospěšným účelům.

Společnost Boston Dynamics poprvé představila Spota v roce 2015. Firma popularizující robotiku vznikla jako spin-off při Massachusettském technologickém instituti (MIT). Nyní je součástí japonské nadnárodní společnosti SoftBank.