Vědci našli na Madagaskaru fosilii „šíleného tvora“. Podivný savec neměl v říši zvířat obdobu

Paleontologové našli na Madagaskaru fosilii prehistorického savce o velikosti kočky, který planetu obýval v čase dinosaurů. Zvíře podobné jezevci vědce překvapilo svou neobvyklou anatomií i velikostí – boří totiž představy, že po boku pradávných ještěrů mohli přežít pouze ti nejdrobnější savci, napsal zpravodajský server BBC.

Madagaskar se od pevniny odtrhl už před 88 miliony let a jeho izolace dala vzniknout řadě výjimečných druhů, včetně nalezeného zvířete pojmenovaného adalatherium hui. „Adalatherium“ by se dalo přeložit jako „šílený tvor“, hui je pak odkazem na paleontologa Jao-ming Chu, který pracoval na jeho rekonstrukci, ale zemřel, než byl tvor úplně popsán.

Savec žil před 66 miliony let v období křídy a živil se výlučně rostlinami. Se svým dlouhým tělem a krátkým a tlustým ocasem se navenek nejvíce ze všeho se podobal dnešnímu jezevci. Před ještěřími predátory se ukrýval v norách, díky čemuž mohl pravděpodobně dosáhnout nezvyklé velikosti. Podle odhadů byl totiž až stokrát větší, než většina tehdejších savců.

„Jeho unikátní a bizarní rysy se vzpírají veškerému vysvětlení ke vztahu k ostatním savcům,“ uvedl David Krause, vedoucí autor studie zveřejněné v odborném časopise Nature

Chůze ještěra

Zatímco přední nohy živočicha byly přímo pod tělem jako u většiny dnešních savců, jeho zadní nohy byly posazené více po stranách, jako je tomu u plazů. Páteř se mu proto při chůzi stejně jako plazům pohybovala ze strany na stranu.

V porovnání s ostatními druhohorními savci měl více páteřních obratlů, a tedy delší trup. Jeho přední zuby se podobají těm, které mají dnešní hlodavci. Celková tělesná stavba zvířete však podle vědců nemá v moderní živočišné říši žádnou obdobu.