K ISS odstartovala nová posádka, přísně izolovaná kvůli koronaviru

Tři noví členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odletěli dnes dopoledne SELČ s lodí Sojuz MS-16 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy mají k orbitálnímu komplexu dorazit po několikahodinovém letu.Tři noví členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odletěli dnes dopoledne SELČ s lodí Sojuz MS-16 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy mají k orbitálnímu komplexu dorazit po několikahodinovém letu.

Kvůli zamezení rizika nákazy nemohli do Bajkonuru přijet ani rodinní příslušníci, ani novináři. Poslední tisková konference před odletem se ve středu sice konala, ale prostřednictvím videopřenosu. Cassidy přiznal, že jemu i ruským kolegům přítomnost rodiny chybí. „Ale jsme si vědomi toho, že stejná krize se dotkla celého světa,“ dodal.

Start sledujte zde:

Start z Bajkonuru byl naplánován na 10:05 SELČ a přistání na stanici se předpokládá před 16:00. Novinkou čtvrteční přepravy posádky orbitálního komplexu je, že s vesmírnou lodí, v níž budou lidé, poprvé odstartuje nosná raketa Sojuz-2.1a.

Raketa tohoto typu na oběžnou dráhu kolem Země létá už od roku 2004, ale doposud dopravovala jen náklad. Modernizovaná verze, s níž dnes dva kosmonauti ruského Roskosmosu a astronaut americké agentury NASA poletí, je vybavená digitálním systémem řízení, který je podle kosmonauta Ivanišina nezávislejší a v nouzové situaci vyžaduje méně manuálních zásahů.