Blíží se rychlé i domácí testy na koronavirus. Odhalí nemoc za několik desítek minut

Vědci na celém světě rychle přicházejí s pokročilejšími metodami zejména pro diagnostiku nemoci COVID-19. Nadace manželů Gatesových přišla s domácím testováním a experti z Hongkongu už vytvořili přístroj, který nový koronavirus najde do 40 minut.

Občané amerického státu Washington, který je ve Spojených státech nejhůře postižený, dostanou výraznou posilu. Nadace Billa Gatese, která se soustředí na výzkum infekčních chorob, oznámila, že dokončuje testy, které lidé budou moci sami využít doma, aby poznali, zda nemohou trpět nemocí COVID-19.

Tester, který vyhodnotí přítomnost koronaviru do 40 minut
Zdroj: www.ust.hk/

Web Technologyreview informuje o tom, že nový test by měl spočívat v odběru vzorku z nosu – do 48 hodin by se měli lidé dozvědět výsledek, který pak budou moci poslat expertům. Současně Gatesova nadace zprovozní web, který bude sledovat vývoj výsledků těchto testů v reálném čase.

Tento test se momentálně dokončuje v Seattlu, kde Bill Gates sídlí. Využívá výsledků dvou let vývoje podobných testů pro odhalení chřipky.

V USA to bude velmi důležitá změna, která by mohla změnit nízké množství doposud otestovaných. Nadace Billa a Melindy Gatesových zatím neoznámila, kdy budou tyto testy k dispozici, ale jejich vývoj a především testování se snaží maximálně urychlit.

Rychlé testy už existují

Stále více důkazů z celého světa dosvědčuje, že nejdůležitějším faktorem v boji proti COVID-19 je rychlé odhalení nemocných – tím se zamezí šíření mezi ohroženou populaci. Tým vědců z Hongkongu představil na začátku března novou technologii: první přenosný detektor této choroby.

Přístroj je schopný odhalit přítomnost viru během pouhých 40 minut od odebrání vzorku – současně používané PCR metody přitom vyžadují dobu nejméně jedné a půl až tří hodin.

Vědci začali s výzkumem již 20. ledna, první prototyp měli hotový do týdne, od té doby ho testovali v praxi přímo v čínských oblastech, které jsou zatím virem zasažené nejvíc. Přístroje už také získaly certifikaci CE, která je potřebná pro jejich vývoz do zemí Evropské unie.

Jsou dostatečně malé na to, aby byly mobilní – měří jen 33x32x16 centimetrů a jsou lehké, takže se snadno dají dopravit přímo na místo, kde budou akutně zapotřebí.

Rychlé testy v Česku

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl v úterý 10. března, že je již objednáno dalších 100 000 rychlejších testů, které bude možné použít například ve vlacích nebo při kontrolách na hranicích. Podle Prymuly by mohly odhalit přítomnost viru dokonce během pouhých 29 minut.