Čínští vědci zkoušejí koronavirus porazit přípravky proti HIV

Pacienty z města Wu-chan zasažené novým koronavirem se lékaři v Číně pokoušejí léčit přípravky, které se často užívají proti HIV. Informovala o tom americká stanice CNN s odkazem na prohlášení pekingské zdravotnické komise.

Pacientům, kteří onemocněli koronavirem, podávají tři vybrané nemocnice přípravky lopinavir a ritonavir ze skupiny antivirotik. Ty se v kombinaci už řadu let využívají proti viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Tato léčba je součástí zkušebního programu nazvaného „Diagnóza a léčba pneumonitidy pro novou infekci koronaviru (zkušební verze)“.

Lopinavir a ritonavir patří mezi takzvané proteázové inhibitory. Ty blokují dokončení a dospívání nové virové částice, takže vzniklý nekompletní virus je nefunkční. Především je ale kombinace těchto léků funkční u jiného koronaviru – u viru SARS. Právě úspěchy při léčbě SARS, který je novému wuchanskému koroanviru hodně podobný, vedly experty k pokusu s touto terapií.

Výsledky nového výzkumu ještě nejsou známé, vědci uvádějí, že zatím na pacienty s wuchanským koronavirem žádná antivirová léčba nefungovala. Od nové terapie si vědci slibují, že by zabrat mohla.

Vakcína: nejdřív za rok

Ředitel amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthony Fauci uvedl, že americký Národní ústav zdraví (NIH) pracuje na vakcíně proti novému koronaviru. Upozornil však, že příprava prvních klinických testů si vyžádá několik měsíců, a očkovací látka by tedy mohla být k dispozici nejdříve za rok. Podle doktora Petera Hoteze z Baylorovy univerzity v Texasu se vývoji nové vakcíny věnují také vědci v Texasu, New Yorku a v Číně.

Nový typ koronaviru se objevil koncem loňského roku v Číně; šířit se začal z jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej. Podle lékařů vyvolává tento virus onemocnění s příznaky chřipky, jako je horečka, kašel nebo problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.