Kočičí emoce umí číst jen 13 procent lidí. Ti jsou v tom ale excelentní

Kočky mají často pověst zvířat, jejichž emoce se špatně čtou. Nový výzkum kanadských etologů ale ukázal, že chyba není v kočkách, nýbrž v lidech.

„Schopnost číst emoce ze zvířecích tváří je klíčově důležitá pro schopnost dobře se o zvířata starat,“ uvedl profesor Lee Niel, který výzkum vedl. „Náš objev ukazuje, že u koček jsou v tom někteří lidé excelentní a řada náznaků nám říká, že je to dovednost, která se dá naučit,“ dodal vědec.

Jeho studie popsala, že zatímco většina lidí nedokáže kočičí emoce příliš dobře chápat, existuje poměrně malé procento osob, které v tom excelují. Tuto skupinu tvoří nejčastěji ženy a také lidé, kteří mají zkušenost s veterinární medicínou – přitom to ani nemusí být osoby, jež poutá ke kočkám nějak zvlášť pozitivní vztah.

Jde o první výzkum svého druhu. Zatím věda zkoumala jen to, zda lidé umí rozpoznat výraz bolesti v kočičí tváři. „Tato práce je opravdu prvním pohledem na vnímání širokého spektra negativních emocionálních stavů u zvířat – včetně strachu a frustrace – ale také na vnímání emocí pozitivních,“ popsali studii její autoři.

Ta vyšla v odborném žurnálu Animal Welfare a zkoumala asi 6300 osob z 85 zemí. Respondenti sledovali vždy dvacet krátkých videí koček, která pocházela ze serveru YouTube. Poté museli vyplnit on-line dotazníky, kde zkoušeli emoce koček popsat.

Emoce zvířat

Na všech videích byly vidět kočičí tváře – žádná přitom neprojevovala strach ani bolest, protože reakce na tyto emoce jsou už známé. Místo toho výzkumníci do testu zařadili obličeje koček vyjadřující například radost, překvapení nebo úžas.

Pro většinu účastníků se pak ukázala být tato zkouška jako značně náročná. Průměrně dokázali správně odpovědět na 12 otázek ze 20, což je vlastně jen těsně nad náhodným výběrem. Ale 13 procent určilo správně 75 procent kočičích emocí; vědci tuto skupinu označili jako „zaříkávači koček“.

Kromě žen či veterinářů byli v této skupině nadprůměrně často mladší lidé. „Že měly ženy lepší výsledky než muži, je ve shodě se staršími studiemi, které ukázaly, že ženy jsou obecně lepší v dekódování neverbálních emocí,“ uvedli vědci.

Naopak překvapivé bylo, že v testu neuspěli nijak lépe lidé, kteří se označili za milovníky koček. Vynikající výsledky osob, jež s kočkami tráví profesně hodně času, naznačují, že je možné se těmto dovednostem naučit. Test je volně dostupný i pro veřejnost, každý si ho může vyzkoušet ZDE.