OBRAZEM: Miniponorka se ponořila k mrtvé velrybě. Nafilmovala pozoruhodné věci

Dálkově ovládaná miniponorka z výzkumné lodi E/V Nautilus prozkoumala podmořskou sopku jménem Davidsonova hora. Biologové tam nafilmovali záběr rozkládající se velryby, která celou oblast obohacuje živinami.

Expedice amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru se ponořila k podmořské sopce, jejíž vrchol se nachází v hloubce 1250 metrů pod hladinou. Davidsonova hora je jednou z největších známých podmořských sopek, na výšku měří 2280 metrů a na délku má přes 42 kilometrů. Existuje tam unikátní ekosystém, který zkoumala miniponorka vyslaná z vědeckého plavidla Nautilus.

Vědcům se podařilo nafilmovat něco výjimečného: našli rozkládající se tělo velryby, které obklopovaly stovky organismů. Nejnápadnější byly nafialovělé chobotnice a hlubokomořské ryby:

Celé jedenáctihodinové video z ponoru je zde:

Mrtvá těla, která klesají od hladiny ke dnu, dodávají do mořských hlubin množství živin. Na tento proces je navázaný celý tamní ekosystém, jehož součástí jsou hlubinné korály, řada specializovaných druhů ryb i bezobratlých živočichů.

Ohrožená oáza života

Davidsonova hora je považována za „oázu života“, má mnohem větší biodiverzitu než okolí. Díky tomu byla tato oblast roku 2009 prohlášena za mořskou rezervaci. V červenci roku 2017 začalo americké ministerstvo obchodu v důsledku výkonného nařízení prezidenta Donalda Trumpa znovu projednávat chráněný status celé této oblasti – nacházejí se tam totiž také naleziště plynu a ropy.