V Karibiku hromadně hynou koráli. Ničí je záhadná nemoc, se kterou si zatím vědci nevědí rady

Koráli v Karibiku jsou sice odolní proti změnám klimatu, ničí je ale podivná nemoc, které přírodovědci zatím pořádně nerozumí. Postupně se rozšířila od pobřeží Floridy a zabíjí velmi rychle.

Koráli pokrývají asi jedno procento zemského povrchu. V oceánech vytvářejí prostředí, které podporuje rozmanitost podvodního světa více než jakékoliv jiné. Vědci už řadu let řeší, jaký dopad na ně má klimatická změna. Mezi jedny z nejdůležitějších korálových útesů patří ten na Florida Keys u amerického pobřeží. Od roku 2014 ho ovšem ohrožuje nová hrozba – nemoc úbytku korálové tkáně. Postupně se rozšířila do celého Karibiku.

Nemoc, které věda nerozumí

„Nemoc úbytku korálové tkáně je jednou z nejzávažnějších chorob korálů, kterým za poslední dekády čelíme. Zabijí je velmi rychle,“ popisuje mořská bioložka Marilyn Brandtová, která se výzkumu korálů věnuje na University of the Virgin Islands. „Stále si nejsme jistí, jaký patogen to způsobuje. Myslíme si, že to může být bakterie, protože reaguje na antibiotika,“ říká vědkyně.

Aby zachránili zbytek zdravých korálů, musí vědci porušovat jedno ze svých nejdůležitějších pravidel – korálů se vůbec nedotýkat. Díky odebraným vzorkům se snaží zjistit, jak šíření nebezpečné zhouby, která ničí celý ekosystém, zastavit, anebo alespoň zpomalit.

  • V češtině se používá podoba slov koráli i korály. Zatímco výraz koráli označuje živé organismy, pojem korály popisuje jejich kamenné schránky. První je tedy životné („koráli umřeli“), druhé neživotné („korály jsou poškozené“).

„Nemoc úbytku korálové tkáně zabijí celý útes. Ničí všechny druhy. Ve Florida Keys zahubila celý jeden druh korálů,“ zdůrazňuje nebezpečnost záhadné nemoci profesorka Brandtová.

V ohrožení je třetina korálových útesů v Karibiku

Tato choroba je sice v mnoha ohledech zatím nepoznaná, ale ví se, že vede k rychlému úbytku tkáně. Nejdříve se objeví bílé skvrny, pak korál zbledne a nakonec odumře. V ohrožení je podle odhadů až třetina všech korálových útesů v Karibiku. „Je to stejně závažné jako požáry v Amazonii. Je to na úrovni nákazy, která devastuje lesy v Americe,“ popisuje rozsah a závažnost problému ekoložka Karen Neelyová z Nova Southeastern University.

Navzdory klimatické změně si koráli na Floridě udržují schopnost růst a vytvářet pevné schránky. Podle vědců jim v tom výrazně pomáhá především chladnější voda. Zákeřná nemoc ovšem ukazuje, jak je křehký podvodní systém zranitelný.