Při záchraně přírody se mají zohlednit i ekonomické zájmy. Trump reformuje ochranu ohrožených druhů

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa představila změny právní úpravy týkající se ohrožených druhů. Podle kritiků ovšem změny zákona urychlí vymizení některých živočichů a rostlin. Vládní agentury mají při zvažování toho, zda určitý druh chránit, nově zohlednit i ekonomické dopady, které by s sebou ochrana nesla.

Americká vláda argumentuje tím, že změny umožní větší efektivitu při uplatňování právní úpravy a zároveň ochrání vzácné druhy. „Nejlepším způsobem, jak zachovat tento zákon, je dělat vše, abychom se ujistili, že zůstane efektivní v dosažení svého hlavního cíle - tedy záchrany našich ohrožených druhů,“ uvedl tajemník z ministerstva vnitra David Bernhardt.

Právě Bernhardt, který podle serveru Politico v minulosti pracoval jako lobbista pro těžařské společnosti a zemědělský sektor, změnu prosazoval. Dříve například pomohl dosáhnout toho, aby agentura Fish and Wildlife Service nemohla automaticky poskytnout plnou ochranu druhům patřícím do kategorie „ohrožených“.

Republikánská strana se pokoušela o změnu zákona dlouhodobě. Argumentovala tím, že je příliš velkou zátěží pro majitele pozemků, má negativní dopad na průmysl a omezuje ekonomický růst. Republikánům se nelíbilo ani to, že se zákon týká stále většího počtu organismů.

Samice medvěda hnědého grizzly Helga
Zdroj: Zoo Děčín

Vyřadit druh ze seznamu ohrožených bude jednodušší

Normu zvanou Endangered Species Act podepsal v roce 1973 prezident Richard Nixon a v současnosti ve Spojených státech chrání přes 1600 druhů. Podle AP zachránila před vyhubením například orla bělohlavého, kondora kalifornského, medvěda grizzlyho a další druhy zvířat.

Změny, které podle deníku The New York Times předpis výrazně oslabují, by měly začít platit přibližně za měsíc. „Nová pravidla velmi pravděpodobně umetou cestu pro vznik nových dolů, ropných a plynových vrtů a rozvoji míst, kde se ohrožené druhy vyskytují,“ napsal deník.

Nově má být také těžší brát při rozhodování o ochraně v potaz vliv klimatických změn, naopak jednodušší bude vyjmutí druhu ze seznamu chráněných.

„Myslíme si, že jde o rozsáhlé kroky špatným směrem,“ komentoval změnu Bob Dreher, viceprezident organizace Defenders of Wildlife. „Do konce tohoto desetiletí může vyhynout až milion druhů a tato administrativa se jen snaží, aby omezila ochranu těchto druhů,“ dodal.

Generální prokurátoři Kalifornie a Massachusetts už oznámili, že změny napadnou u soudu. Podle nich se jedná o možné narušení rovnou tří zákonů.

„Uvidíte, že v tom Kalifornie a Massachusetts nezůstanou samy, ale přidá se k nim v tom spousta dalších států,“ řekla novinářům generální prokurátorka Massachusetts Maura Healeyová. „Jde o ochranu důležitého federálního zákona, o záchranu možná nejdůležitějšího zákona na ochranu přírody v dějinách této země,“ dodala.

Ohrožená příroda

Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) v květnu v rozsáhlé zprávě varoval, že ve světě hrozí vyhynutí milionu druhů živočichů a rostlin, z nichž mnoho může vymizet už v příštích desetiletích. Stav přírody, kterou lidé nezbytně potřebují kvůli vodě, jídlu, energii či lékům, se podle panelu zhoršuje „dosud nejrychlejším tempem v historii lidstva“.