Muskův Starhopper vzhůru neposkočil. Začal hořet a test musel být přerušen

V noci na čtvrtek se společnost SpaceX, která patří miliardáři Elonu Muskovi, pokusila o krátký let kosmické lodi Starhopper. Test se nepodařil, z přední části začaly šlehat plameny.

Ke startu mělo dojít kolem půl třetí středoevropského času na kosmodromu Boca Chica v Jižním Texasu. Futuristicky vypadající testovací verze budoucí kosmické lodi Starship se měla vznést do výšky přibližně 20 metrů.

Motor Raptor se sice zažehl přesně podle plánu, po uplynutí několika sekund se ale vypnul a následně z otvoru v horní části lodě začaly šlehat silné plameny. Jde již o několikátý problém této experimentální lodi za sebou, Musk zatím neuvedl, kdy by měl proběhnout další test.

Podle pozorovatelů na místě se podařilo plameny rychle uhasit a nedošlo k větším škodám. Později to potvrdil i Elon Musk, podle něhož se u ohně jednalo jen o únik paliva, který nezpůsobil výraznější poškození.

SpaceX také učinila významný pokrok při stavbě podobného prototypu přezdívaného Starhopper (Hvězdný skokan) ve svém zařízení na jihu Texasu. Společnost ale doufá, že trocha přátelského soutěžení uvnitř firmy nejen zlepší design lodi, ale také urychlí vývoj. 

K čemu je?

Prototyp v Texasu už má určité letové zkušenosti. V dubnu se připoután k zemi a poháněn jedním motorem Raptor na několik sekund vznesl. Stroj je stále ještě v počáteční fázi zkoušek, společnost SpaceX ale předpokládá, že ho budou nakonec pohánět tři Raptory.

Prototyp a vizualizace lodi Starship
Zdroj: SpaceX

Takovéto malé skoky přitom připraví projekt ke skutečnému provozuschopnému letu. Finální Starship odstartuje na silné raketě nazvané Super Heavy, přičemž jak loď, tak raketa budou využitelné opakovaně. V obou zařízeních společnosti na Floridě i v Texasu se postaví finální letuschopné verze Starshipu a nosiče Super Heavy. Lodě spojené s raketou se budou tyčit do výše 122 metrů.

SpaceX uvádí, že raketa Super Heavy bude mít 31 motorů Raptor a sama Starship dalších sedm vlastních. Tyto motory, které jsou stále ještě ve fázi vývoje, jsou poháněné směsí tekutého metanu a tekutého kyslíku. Mají mít dvakrát větší sílu než motory Merlin, jež nyní pohánějí rakety Falcon.